Подновиха акцията по издирване на момичето край Китен

Тази сутрин беше подновена акцията по издирването на изчезналото във водите на залива „Атлиман” край Китен 15-годишно момиче. Турист успя вчера да спаси 10-годишната ѝ сестричка, предаде кореспондентът на БГНЕС.

„От сутринта се работи усърдно. Разположени са служители на МВР по скалите. Работи се усърдно за намирането на момичето”, заяви старши инспектор Петър Димитров от РУ-Приморско.

Спасеното 10- годишно момиченце е с пневмония в бургаската болница.

БГНЕС припомня, че инцидентът става между два спасителни поста вчера около 16 часа. Единият пост е вече без спасители и има табела, че ивицата е неохраняема. Сестрите са на плаж с майка си. Въпреки бурното море, момичетата влизат в морето и са завлечени от течението. Турист се спуска да ги спасява.

„Това, което видях е майката, която е сама на плажа, колабира ми в ръцете, тя се оказа диабетик. В същото време човекът, който беше извадил момиченцето плачеше. Разказва ми, че искал да спаси и двете деца, но не успял. Водата го завличала навътре в морето и пуснал едното момиче, за да може да извади поне второто”, разказа Мая Стоицева, която става свидетел на трагедията.

Според плажуващите спасителите от съседния пост са закъснели с реакцията си, дори не са разбрали, че има и второ дете във водата, а линейка е дошла чак от Созопол.

„Майката обвинява, че аз не съм си бил на мястото и съм тичал 200 метра. На мен работното ми място реално, според дневника, на който се разписвам, е в другата част на плажа”, обясни спасителят Цветин Георгиев.

Първа помощ, обдишване уста в уста на спасеното дете, прави спасителят от съседния пост. Медицинската сестра Тони Момчилова установява, че момиченцето има пулс, но детето било стресирано.

В спасителна акция се включват джет и момче с дрон, но опитите да открият 15-годишното момиче се оказват безуспешни. Заради бурното море вчера акцията беше прекратена, а тази сутрин отново подновена. /БГНЕС