Подобрение в сектора на услугите и свиване на производството в еврозоната

Икономическата картина за еврозоната е смесена: докато производственият сектор продължава да се свива, секторът на услугите показва признаци на подобрение след шестмесечен спад, се казва в анализ на „Евронюз“.


Последните проучвания на активността в частния сектор в еврозоната, отразени чрез експресните индекси на мениджърите по поръчките (PMI) на Хамбургската търговска банка (HCOB), също показаха забележителни различия между двете най-големи икономики: докато Германия задълбочава още повече икономическия си спад, Франция дава признаци на надежди за възстановяване.

Индексът варира между 0 и 100, като показание над 50 означава общо увеличение спрямо предходния месец, а под 50 - общо намаление. Казано по-просто, показание под 50 все още показва свиване, макар и в по-малка степен, отколкото преди.

Еврозоната се свива, но не толкова, колкото се очакваше

Активността в частния сектор на еврозоната се подобри леко през февруари, като съставният PMI индекс на HCOB се повиши от 47,9 през януари до 48,9, съобщи "Евронюз".

Последните данни отбелязват най-бавното свиване от осем месеца насам и надминават очакванията за 48,5 пункта.

Производството обаче изостана, като експресният PMI индекс за производството в еврозоната на HCOB спадна от 46,6 на 46,1. Това е по-ниско от очакваните 47 и удължава спада в сектора за единадесети пореден месец.

Обратно, в сектора на услугите се появи вълна от оптимизъм. Кореспондиращият HCOB флаш PMI за сектора на услугите в еврозоната се покачи до неутралната стойност 50, което е скок спрямо януарските 48,4 и надхвърля прогнозата за 48,8.

Норман Либке, икономист в Хамбургската търговска банка, посочи, че в еврозоната се появява лъч надежда за възстановяване, особено забележим в сектора на услугите.

Той отбеляза, че докато Франция се възстановява по-стабилно както в сектора на услугите, така и в производствения сектор, "Германия действа като спирачка на растежа в еврозоната".

Въпреки това Европейската централна банка (ЕЦБ) може да сметне, че последните показания на PMI не са толкова окуражаващи.

Производствените цени рязко нараснаха, движени предимно от трудоемкия сектор на услугите, който се бори с инфлацията на заплатите.

Германия: Болният човек на Европа?

Всъщност последните данни показват, че нещата не изглеждат добре за Германия.

През февруари индексът HCOB Flash Germany Composite PMI Output Index спадна до 46,10 пункта от предходните 47 пункта, което е под очакваните 47,5. Това е осмият пореден месец, в който индексът е под прага от 50,0 пункта, което показва, че той продължава да се свива.

Инерцията на германската икономика е възпрепятствана от значителния спад в промишлеността, като PMI индексът се понижи до 42,3 пункта, което е най-ниската стойност от четири месеца насам, при 45,5 пункта през януари и прогнози за 46,1.

Бизнес активността спадна и в сектора на услугите, въпреки че темпът на свиване беше скромен и се забави спрямо предходния месец. Флаш PMI индексът в сектора на услугите в Германия се повиши от 47,7 до 48,2 пункта през февруари, като леко надхвърли очакваните 48 пункта.

Коментирайки данните, д-р Тарик Камал Чаудри, икономист в Хамбургската търговска банка, заяви, че "германската икономика остава под натиск", като добави, че производственият сектор дърпа надолу общите икономически резултати повече, отколкото секторът на услугите може да компенсира.

Перспективите пред германската икономика "не са съвсем светли", каза той, като предупреди, че Берлин трябва да предприеме действия за справяне със структурните проблеми, особено с оглед на застаряващото население и променящото се трудово поведение на хоризонта.

Франция вече е в режим на възстановяване

Положението на пострадалата френска икономика изглежда малко по-розово.

Flash PMI индекс на бизнес активността на услугите във Франция показа забележително увеличение от 44,6 през януари до 47,7 през февруари. Въпреки че остава под прага от 50 пункта, което означава, че все още се свива, темпът на спад е по-малък от прогнозирания, като прогнозите на икономистите бяха за 43,5.

Общите равнища на продукцията се понижиха с най-бавния темп от май 2023 г., когато започна настоящият период на свиване, подпомогнати от подобрените условия на търсене, увеличаването на заетостта и достигането на седеммесечен връх на бизнес доверието.

Подобрението е дошъл както от сектора на услугите, така и от производствения сектор. Индексът PMI в производствения сектор се повиши до 46,8 пункта спрямо предходните 43,1 пункта и над очакваните 43,5 пункта.

PMI индексът в сектора на услугите също успя да се повиши от 45,4 до 48, което е най-високата стойност от юни 2023 г. насам и над прогнозираните 45,6.

Според Либке френската икономика е "в режим на възстановяване". Той добави, че индексът на новите поръчки в промишлеността се е повишил с повече от седем пункта, въпреки че предстои да се види дали това е еднократно събитие или началото на тенденция.

Заслужава да се отбележи също така, че пренасочването на корабите от Суецкия канал поради нападенията в Червено море продължи да има ограничен ефект върху икономиката на Франция. /БГНЕС