Погачар облече жълтата фланелка след успех в шестия етап на Тура

Действащият шампион в Тур дьо Франс Тадей Погачар (ОАЕ Тим Емиратс) облече жълтата фланелка на лидер в тазгодишното издание на колоездачната обиколка на Франция след брилянтен спринт в края, за да спечели шестия етап от надпреварата, който бе вдъхновен от забележителното усилие от страна на Уат ван Ерт (Тим Джъмбо Висма).

Тадей Погачар.

В сравнително спокоен етап в сравнение със случилото се в сряда, уникалните качества на Ван Ерт бе поставена на преден план. След като първоначално проби заедно с Куин Симънс (Трек Сегафредо), белгиецът остави американеца назад, продължавайки да държи дистанция между себе си и основната група.

Въпреки това, при навлизането във финалните 11 км, Ван Ерт в крайна сметка бе застигнат след георично усилие, изглеждайки абсолютно изнемощял и предал жълтата фланелка. Това гарантира един страхотен спринтов завършек на етапа. Във вълнуващ финал французинът Алексис Вилермо (Тим ТоталЕнерджис) направи атака, което предизвика и отговор от страна на Погачар. Но в края Вилермо не издържа и никой не успя да отвърне на словенеца, който застана начело в генералното класиране.

Седмият етап в Тура е и първият от шестте планински в програмата на 109-то издание на най-престижната колоездачна обиколка. Той ще се проведе утре, 8 юли – 176.5-километрова отсечка от Томблен до Ла Пльонш де Бел Фил. /БГНЕС