Поградец, или защо Еди Рама се хвали именно с тази плажна ивица

Албанският премиер Еди Рама се похвали с добре подредена плажна ивица в Поградец - в албанската част на Охридското езеро, предаде БГНЕС.


Прадкадер е най-красивият и сравнително млад курорт Албания - мекият климат, зашеметяващите гледки и чудесното местоположение създават отлични условия за дейности на открито. Ето защо Поградец е много популярен сред младите хора и туристи, пътуващи с големи компании или със семейства.

Погредец (буквален превод "в малък град") получава името си в чест на едноименна сръбска крепост - по време на разкопките, извършвани на територията на града, са намерени предмети от Римската епоха.

Поградец се намира в област Корча. Градът е разположен на югозападния бряг на Охридското езеро в подножието на планината Мокра и на само 5 км от границата с РС Македония.


Туристите в Поградец се радват не само на безплатните чадъри, чистата плажове и вода, на улеснения достъп на хора със специални нужди и потребности до плажната ивици а водата, но и на богато изобилие от исторически забележителности, сред които са Музей на мозайката, древения мост над река Shkumbine;

древния път Via Egnatia, чиято дължина е повече от 800 км; руините на двореца на крал Клейт, известен с опита си да атакува армията на Александър Велики, и много други.

Заради отличното обслужване стотици туристи от България предпочитат да прекарат там отпуската си.


През 2019 година ЮНЕСКО включи Поградец и околностите му в световно природно и културно наследство район.

В Поградец живеят над 30 000 жители - половината са албанци-християни, а другата - албанци-мюсюлмани./БГНЕС