Пожар горя в някогашния дом на Иван Гешов

Тази нощ в София горя домът на бившия премиер, председател на НС и първи управител на БНБ Иван Гешов, предаде репортер на БГНЕС.

Къщата на столичния булевард "Патриарх Евтимий" е в толкова окаяно състояние, че пожар е най-малкото, което може да й се случи. Сградата, със статут на единична архитектурно-строителна художествена културна ценност, тъне в разруха и само цъфтящите пролетни растения отпред вдъхват живец на рушащото се сдание.

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов потвърди за пожара днес и каза, че на този етап нямат данни за умишлен палеж.

БГНЕС припомня, че според последния одобрен проект за подробен устройствен план, подписан от Здравко Здравков, къщата на Гешов на бул. „Патриарх Евтимий“ №7 ще бъде запазена в автентичния вид. Освен запазването на сградата в автентичния ѝ вид, се запазват и зелените площи в имота, без да се предвижда ново застрояване. Отреждането на имота е за детско заведение, каквото е било в продължение на десетки години, преди придобиването му от сегашния собственик.

БГНЕС припомня още, че Иван Евстратиев Гешов е един от пловдивчаните, които постигат най-големи висоти в българския държавен, политически и обществен живот.

Роден през 1849 година в Карлово, той идва в Пловдив през първата половина на 19 век със семейството си, в което, освен него, има още трима сина. Фамилията основава търговска къща "Братя Гешови" и само за няколко години се развива бурно. Иван Евстратиев Гешов завършва "Търговски и икономически науки" в Манчестър, Англия, още преди Освобождението. Той се включва в освободителните борби, заедно с американския генерален консул в Цариград Скайлър участва в отразяването на турските зверства след Априлското въстание, заради което е арестуван и осъден на смърт, но освободен благодарение на намесата на британското посолство.

След Освобождението той е един от най-значимите строители на съвременна България по думите на Симеон Радев. Отначало Иван Евстратиев Гешов е министър в Източна Румелия, след Съединението се мести в София, където е министър в няколко правителства. Бил е председател на БНБ, а в периода 1911-1913 е министър-председател. Едновременно с това развива дейност в БАН, като многократно е председател на академията, академик и един от най-заслужилите дейци. Иван Евстратиев Гешов умира на 11-ти март 1924 година в София. /БГНЕС