Показват над 10 000 български заглавия на Пролетния базар на книгата

Над 160 български издателства ще представят повече от 10 000 български заглавия на тазгодишния пролетен базар на книгата, който се откри днес в Националния дворец на културата. Това каза за БГНЕС председателят на Асоциация „Българска книга“ Велизара Добрева.

„Новото тази година е, че успоредно с панаира на книгата се провежда и второто издание на „Софийският международен литературен фестивал за деца и юноши“. С това ще утвърдим тази инициатива като традиция“, обясни тя и добави, че в рамките на панаира ще има и богата литературна програма за всяка възраст.

„Обърнахме се и към другите изкуства в книгоиздаването. Ще има срещи с илюстратори, ще провокираме децата да илюстрират обложка на детска книжка, вдъхновени от легендарният ни илюстратор Любен Зидаров. Ще има театрални постановки, ще има клас по творческо писане. Предвидили сме и богата програма за тийнейджъри“, обяви Добрева.

По традиция и в това издание има международно участие.

„Това са водещи детски автори от Норвегия, Гърция, Италия, които заедно с български съвременни детски автори ще дискутират съвременното детско творчество, ще представят своите книги, и ще разкрият как създават своите литературни герои“, заяви тя.

„Насърчаването на четенето за мен винаги е било кауза. Четенето означава повече грамотност, по-богато въображение, означава повече интелект, а това е, което искаме за нашите деца“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на откриването на базара.

Тя подчерта, че София е четящ град в последните години и доказателство за това е фактът, че по най-скъпите централни улици се затварят бутици, за да се отварят книжарници.

„По данни на най-големите издателства у нас от началото на годината досега са продадени около 4 млн. книги, което е с 6% повече от миналата година“, съобщи кметът.

На базара присъства и министърът на културата Боил Банов. Той изрази задоволство от провеждането на второто издание на „Софийският международен литературен фестивал за деца и юноши“.

„Каквото и да си говорим обаче, истината е, че ако не научим нашите деца и млади хора да имат отношение към книгата, всичко друго е маловажно. Това е шансът ни да научим поколенията на отношение и любов към книгата“, каза Банов.

Едно от най-ценните неща на този базар е изложбата на великия детски илюстратор Любен Зидаров, който посвещава 50 години от живота на тази мисия. Такава експозиция се открива за първи път у нас.

„Това е една малка част от най-популярното, което съм посветил на книгата. Моите илюстрации са част от живота на няколко поколения читатели. Първият ми опит да се получи нещо като илюстрация беше на 12 години и то не по коя да е книга, а по Джек Лондон. Първата книга, която излезе от печат с мои илюстрации беше когато бях на 17 години. Тя беше книга с разкази“, каза 96 годишният Зидаров.

Той обясни, че най-много книги е илюстрирал на Андерсен, цели четири пъти, като преди две години е направил за пети път илюстрациите, но този път за китайското му издание.

Пролетният базар на книгата продължава до 2 юни и е отворен за посетители от 10 до 20 часа./БГНЕС