Показват находки от некропола Требенище на изложба в Скопие

Изложбата „100 години Требенище“ – резултат от съвместната работа на археолозите от Националния археологически музей на БАН (НАИМ), Археологическия музей на Република Северна Македония (АМСМ) и Народния музей в Белград ще се открие на 14 март 2019 г. в Археологическия музей на Република Северна Македония в Скопие, съобщиха от БАН.

Експозицията е свидетелство за доброто партньорство между културните и научните институции на България, Северна Македония и Сърбия. Тя ще представи на едно място предмети от некропола, които никога не са показвани заедно. Те принадлежат на фондовете на трите музея – НАИМ - БАН, АМСМ – Скопие и Народния музей в Белград. След представянето си в Скопие изложбата ще бъде показана в София и Белград.

Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, заместник-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов и директорът на НАИМ – БАН доц. Христо Попов ще участват в откриването.

„Тази българо-македонско-сръбска инициатива е първа по рода си. Тя е плод на доброто партньорство с колегите археолози и положителен акт на развитие и задълбочаване на сътрудничеството в областта на културата и науката между трите балкански държави“, сподели доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ – БАН.

Благодарение на подкрепа от Българската академия на науките, НАИМ – БАН и спонсори е издаден луксозен каталог на изложбата на английски език. Каталогът е отпечатан в София с основен принос на българските учени и на техните колеги от Сърбия и Северна Македония.

Некрополът край с. Требенище, на 14 км от Охрид, е открит случайно от българските войски при пътно строителство в края на Първата световна война през пролетта на 1918 г. Първите пет гроба са разкопани от войници, които предават инвентара на българската администрация в Охрид. По-късно за продължаване на разкопките са изпратени археолозите Карел Шкорпил и Богдан Филов, който проучват още гробове. /БГНЕС

Категории: