"Pokemon" ще "разследва" "Palworld" за авторско право

"Pokemon" предупреди, че планира да разследва съобщенията, че новата хитова видеоигра "Palworld" нарушава интелектуалните авторски права на емблематичния франчайз.


Широко описвана като "Покемон с оръжия", която беше пусната на пазара миналата седмица, създателите на "Palworld" заявиха, че е продала повече от осем милиона копия за по-малко от шест дни.

Издадена на онлайн платформата Steam, играта "Palworld" съчетава аватари на играчите, притежаващи оръжия, с чудовища, които страшно приличат на тези от изключително популярния франчайз "Pokemon", частично притежаван от Nintendo.

"Получихме много запитвания относно играта на друга компания, пусната през януари 2024 г.", се казва в изявление на "Pokemon Company".

"Не сме давали никакво разрешение за използването на интелектуална собственост или активи в тази игра", добави то, без да споменава "Palworld" по име.

Компанията заяви, че възнамерява да "разследва и да предприеме подходящи мерки за справяне с всички действия, които нарушават правата на интелектуална собственост, свързани с "Pokemon".

Към момента "Palworld" е в режим на ранен достъп и все още се разработва с помощта на обратна връзка от играчите, заявиха създателите ѝ, базираната в Япония компания PocketPair, при описанието на новата си игра.

Според създателите на играта тя е дом на повече от 100 различни герои - наречени "Pals" - които играчите могат да уловят и да превърнат в съюзници за приключенията си в играта.

Тъй като играта стана популярна, някои потребители в социалните мрежи обвиниха PocketPair, че копира от "Pokemon", като публикуваха изображения на много сходни герои и характеристики от играта и франчайза.

Главният изпълнителен директор на PocketPair Такуро Мизобе заяви, че компанията "получава клеветнически коментари срещу нашите художници и виждаме туитове, които изглеждат като смъртни заплахи". /БГНЕС