Покупката на нова апаратура за болница и ДКЦ ще обсъждат в СОС

Разрешение за закупуване на съвременна медицинска апаратура на две общински здравни заведения ще обсъжда Столичният общински съвет в четвъртък. Вносители и на двата доклада са общинските съветници д-р Антон Койчев, д-р Веселин Милев и зам.-кметът Дончо Барбалов.

Университетската Първа МБАЛ „Св. Йоан Кръстител“ ЕАД иска да закупи със собствени средства ново поколение висок клас дигитален анестезиологичен апарат на стойност до 144 000 лв. Техниката е необходима за работата на отделението по анестезиология и интензивно лечение в болницата, аргументира се директорът на болницата проф. Цветомир Димитров

С новата апаратура интензивното отделение ще разшири дейността си, като там ще може да бъдат извършвани всякакви хирургични интервенции на пациенти. Закупуването на техниката ще се извърши при спазване изискванията на Закона за обществените поръчки.

Общинските съветници ще обсъдят и дали да разрешат на ДКЦ XI да купи със собствени средства нова система за дигитализиране на рентгенови образи. Действащата до момента такава апаратура е блокирала, вследствие на многократни спирания на тока, предизвикани от смяна на електромера от страна на "Електрохолд България" ЕАД.

Управителят на лечебното заведение Таня Евтимова вече е подала жалба до доставчика на електроенергия, като правата на ДКЦ XI ще бъдат търсени и по съдебен ред.

Цената на евентуален ремонт на CR системата ще струва най-малко 8280 лв., без да има гаранция за срока на бъдещото използване, пише в доклада на вносителите. Според тях, много по-рентабилно би било д а се купи нова апаратура, за която ще има гаранция.

В поликлиниката се лекуват над 15 000 души при специалистите и общопрактикуващите лекари . В този сезон се налагат множество образни изследвания и липсата на апаратура води до ежедневни загуби, допълва управителят на поликлиниката. Дружеството има възможност да закупи нова система за дигитализиране на рентгенови образи на цена до 19 000 лв.

Към доклада са приложени три оферти от фирми доставчици на такива апарати. Предложението е подкрепено от Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика. Закупуването на новата система ще се извърши при спазване изискванията на Закона за обществените поръчки./БГНЕС

Тагове: