Пол Грийнграс ще екранизира най-новата книга на Стивън Кинг

Малко повече от седмица след излизането си "Приказка", най-новият роман на Стивън Кинг, се адаптира във филм. Докато някои читатели все още са в средата на историята, Пол Грийнграс си е осигурил правата да режисира и продуцира проекта заедно с Грег Гудман. Според Deadline той ще започне да предлага идеята на студиата съвсем скоро. Авторът потвърди съюза в изявление, в което казва: "Аз съм фен на Пол Грийнграс и смятам, че той е чудесен избор за този филм".

Пол Грийнграс е известен с поредицата филми за Борн

Приказката на Стивън Кинг разказва историята на Чарли Рийд, който изглежда като обикновен гимназист. Той е приличен ученик, който е страхотен в бейзбола и футбола. Но той носи тежък товар. Майка му е убита в катастрофа, когато е на 10 години. А мъката кара баща му да пие, което принуждава Чарли да се грижи за себе си и за баща си. Когато Чарли навършва 17 години, той се запознава с куче на име Радар и с неговия застаряващ стопанин Хауърд Боудич.

Чарли се привързва за Радар и започва да върши работа за г-н Боудич. Той живее в голяма къща на върха на хълм със заключена барака в задния двор. Когато възрастният човек умира, той оставя на Чарли касета. В нея се разказва история, в която никой не би повярвал. Вътре в бараката има портал към друг свят, където бушува битка между доброто и злото. И в класическия стил на Стивън Кинг Чарли се оказва точно в центъра й.

Първите отзиви за "Приказка" описват книгата като пътуваща през много светове, прескачаща жанровете интертекстуална каша. Тя е наречена великолепна, но и ужасяваща. В нея доброто се изправя срещу непреодолимото зло, а едно героично момче и неговото куче трябва да поведат битката. "Това е солидно приключение, задвижвано от запомнящи се странни срещи и вълнуващо действие", казва за романа The New York Times.

Макар че адаптациите по Стивън Кинг често са проекти със смесен успех, участието на Пол Грийнграс е добро предзнаменование за успеха на филма. Сред най-значимите му творби са трите филма от поредицата за Борн, "Капитан Филипс" и "News of the World".

Освен това той получава първата си номинация за "Оскар" за режисурата на "United 93" през 2007 г., но в крайна сметка губи от "The Departed" на Скорцезе.

"Приказка" се присъединява към няколко други адаптации по Стивън Кинг, по които се работи в момента. Те включват набор от филми и телевизионни предавания, базирани на "Salem’s Lot", "Billy Summers" и "The Talisman". Следващият филм по негово произведение е "Телефонът на г-н Хариган", режисиран от Джон Лий Хенкок. Предвижда се той да излезе по Netflix на 5 октомври, а в главните роли са Доналд Съдърланд, Джейдън Мартел и Кърби Хауел-Баптист.

Междувременно Warner Bros преместиха Salem's Lot от първоначалната му дата на излизане на 21 април 2023 г. /БГНЕС