Полезно или не е ранното събуждане

Да бъдеш успешен означава да се събудиш рано - или поне така ни внушават постоянно.

Това ви прави по-продуктивни. Знаменитостите и изпълнителните директори го правят. Ще бъдете по-здрави и по-щастливи. Ще почувствате, че контролирате живота си.

Но въпреки многобройните такива истории, събуждането в неразумно ранен час не е някакъв вид магическа продуктивност, която ще реши проблемите ви, свързани с организиране на времето. За някои може дори да има обратен ефект.

Разковничето е в намирането на рутина, която да отговаря на вашата ситуация. В една от своите рубрики Би-би-си предлага някои вечни съвети, които могат да ви помогнат да измислите стратегия за събуждане, която е подходяща за вас.

Какви са ползите от ранно ставане?

Може да има много - поне според всички хора, които стават на разсъмване.

Много хора споменават няколко разсейващи вниманието фактора в ранните часове: деца или някой друг във вашия дом вероятно все още спят, и вероятно ще получавате по-малко съобщения или имейли по това време.

Главният изпълнителен директор на „Apple“ Тим Кук споделя, че се събужда в 03:45 часа, за да започне да проверява електронната поща в Калифорния преди неговите колеги от Източното крайбрежие да могат да направят това. Опра Уинфри казва, че става в 06:02 всеки ден за размисъл, медитация и упражнения, преди да започне работа в 09:00. Най-екстремният случай може да бъде този на Марк Уолбърг, който се събужда в 02:30, за да тренира, да играе голф, да се моли, а след това – възстановяване в криокамера.

Може да сте по-пъргави, по-жизнени и да имате по-добри познавателни способности в следобедните часове.

Проучванията показват също, че ранното ставане и успехът може да са свързани. Хората, които се събуждат рано, са по-синхронизирани с традиционния корпоративен график и са склонни да бъдат по-активни, което може да доведе до по-добри оценки в училище или по-високи заплати на работното място.

Ако ставането рано не е естествено, не е в природата ви, има някои стратегии, които можете да опитате. Ранните упражнения и излагането на светлината възможно най-скоро след събуждане могат да спомогнат за стимулиране на метаболизма и телесната температура, което ви кара да се движите по-бързо.

И все пак звънът на будилника рано сутрин може да не работи за всички - оказва се, че има много възражения, когато се човек се опитва да стане сутрин.

Дали ранното ставане е за всеки?

Не. Дали рано или не се събуждате, всъщност гените са тези, които ви правят по-продуктивни.

Има много изследвания, за това как някои хора са биологично по-склонни да се чувстват по-активни сутрин, докато други са най-активни през нощта. Може да сте по-жизнени и пъргави, и да имате по-добри познавателни способности в следобедните часове, например.

Всъщност, неотдавнашно проучване, публикувано в списанието Nature Communications, предоставя допълнителни доказателства, че това е така. Анализирайки данните от над 700 000 души, изследователите са открили над 350 генетични фактора, които биха могли да повлияят на хората да се чувстват естествено по-енергични сутрин, или вечер. Големият размер на извадката прави изследването най-голямото от този вид досега, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят резултатите.

Така че, ако по природа не сте ранобудни, но все пак решите да се събудите по-рано, може би ще саботирате действителните пикове през деня на вашата продуктивност.

Какво трябва да направите?

Експертите казват, че трябва да експериментирате. Не слушайте чужди съвети - разберете кое работи най-добре при вас. И, хей, може би това означава да се събудиш твърде рано, все пак.

Обърнете внимание, кога се чувствате най-уморени и най-будни. Когато сте на почивка, отбележете времето, в което заспивате и се събуждате естествено. Опитайте се да синхронизирате графика си с тези часове, тъй като така ще разберете как да използвате естествената си енергия за предстоящия ден.

Става въпрос опознаете на вашите уникални, лични предпочитания за сън и времето на деня (или нощта), в които се чувствате на върха си. И най-вече така ще получавате адекватно и последователно количество сън.

За тези хора, които се насилват да се събудят по „първи петли“, защото така прави техният идол, това не е най-умният или най-здравословният начин за започване на деня.

"Не го правете", казва Кинман, професор по психология. - Освен ако наистина не сте „ранно пиле“. / БГНЕС