Полицаи: Компенсират нощния ни труд на цената на един хляб

Стотици полицаи, пожарникари и надзиратели от затворите се събраха на протест пред Министерски съвет с искане за по-достойно заплащане на нощния труд, предаде репортер на БГНЕС.

Служителите на МВР изразяват недоволството си навръх професионалния им празник – 5 юли, а причина за него е неприемливото заплащане на нощния труд на униформените. От 2007 година насам той се компенсира със ставка от 25 стотинки на час, която те определят като „унизително ниска“.

Протестиращите униформени показаха копие на писмо от 1942 година, с което началникът на пощата в малкия български град Златоград иска увеличение на дажбата хляб на трима негови служители, които работят и през нощта.

„Българи, говорим за Втората Световна война. Говорим не за България в ЕС, а за България в купонна система по време на войната. И сега ли за една нощна смяна ще получаваме една допълнителна дажба хляб?“, попита председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

Той подчерта, че протестиращите ще настояват за увеличение на минималното възнаграждение за нощен труд за всички държавни служители, които го полагат, а не само на полицаите. Валентин Попов припомни още, че в някои отрасли на частния сектор въпросът е решен с колективни трудови договори, а в тази връзка попита: „Пак ли държавата ще е най-лошият работодател?“.

„Няма да обяснявам всичко това на министъра на вътрешните работи, защото той е минал през цялата йерархия на системата и е положил достатъчно нощен труд, за да знае за какво дума. Нямам намерение да го обяснявам и на министър-председателя, защото в началото на кариерата си и той е имал удоволствието да се потруди през нощта“, каза пред протестиращите Попов.

Полицаите отправят покана към всички политици да прекарат поне три поредни нощни дежурства в избрана от тях структура на МВР, за да видят какво е натоварването на униформените и да осъзнаят необходимостта от по-достойно възнаграждение. /БГНЕС