Полиция и мегафони в Столипиново, засега не се затваря

Крайно рестриктивните мерки, приети спрямо други ромски махали в страната, засега няма да се прилагат в Столипиново, стана ясно от извънредния брифинг на Областния кризисен щаб, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Ще се засили в пъти полицейското присъствие в махалата с най- голям брой ромско население, ще има постоянни разяснения за карантината и заболяването чрез мегафони. Ако тези мерки не дадат резултат, тогава ще се пристъпи към по-радикални мерки като затваряне на квартала.

Днешното извънредно заседание е отговор на напрежението, което се създаде вчера и заради което районният кмет сигнализира щаба- при раздаване на социални помощи, се струпаха много хора на едно място пред пощенския клон.

Директорката на РЗИ в Пловдив д-р Манчева-Танчева обясни една особеност на ромското население- при тях хронични заболявания се появяват на по-млада възраст в сравнение с другите етнически групи, затова и рискът от усложнения при хора, които по възрастов признак не би трябвало да са в толкова критично състояние, е по- голям.

Впрочем карантинните мерки днес в Столипиново по никакъв видим начин не влияят на обичайната гледка. Хората си стоят на групи, продължават ежедневните си занимания, не се виждат предпазни средства, децата играят свободно. Макар и големият наплив пред пощенския клон, където се изплащат социални помощи, да е бил особено голям днес, сутринта също е имало струпване, затова отпред дежури полицейска кола.

Мярката за социална изолация, предвиждаща не повече от двама души заедно на открито, в Столипиново не работи. /БГНЕС