Полицията арестува двама, включително агент, при акция за корупция и пране на пари

Полицията, разследваща предполагаеми измами, във връзка с трансфера на сръбския национал Александър Митрович в Нюкасъл Юнайтед, проведе акции в Белгия, Монако и Лондон, арестувайки двама души, включително и агент, съобщиха белгийски прокурори.

Митрович премина в Нюкасъл от Андерлехт през 2015, преди да отиде във Фулъм миналата година, като трансферът му от белгийския гранд изглежда съмнителен и обект на пране на пари.

Разследването, което по-рано видя и акция в офисите на Белгийската футболна асоциация, е свързано с подозрение в пране на пари във връзка с трансфера на Митрович за 18.5 млн. паунда от Андерлехт в Нюкасъл през 2015. Под дирекцията на белгийски анти-корупционен съдия, полицията и данъчните власти провели акции във вторник и сряда, арестувайки агент в Монако и неговия асистент в белгийския град Лиеж. „Фактите включват най-вече пране на пари и частна корупция в контекста на футболните трансфери на играчи“, заявиха от прокуратурата в свое изявление. Случаят няма общо с т.нар. в Белгия скандал „футболгейт“, при който 20 заподозрени души бяха обвинени от октомври 2018-та насам, включително агенти, рефери и клубни лица, при мащабно разследване за измами и уговорени мачове. Митрович, чийто физически стил на игра му спечели уважението на привържениците на Нюкасъл, прекара три сезона на „Сейнт Джеймсис Парк“ преди да премине във Фулъм през 2018. Трансферът му от Андерлехт, най-успешния белгийски клуб, включваше агентите Пини Захави и Фали Рамадани, публикува по-рано вестник Derniere Huere по времето на първоначалните акции през април. Прокурорите не обявиха никого поименно, свързан с разследването, но съдебен източник потвърди за AFP през април, че трансферът на Митрович е част от разследването.

При по-ранните полицейски акции бяха претърсени както тренировъчната база на Андерлехт и офисите на Белгийската футболна асоциация, така и офисите на компанията One Goal Management, която специализира в трансфери. Криминалното разследване добавя към проблемите на Андерлехт на терена, където 34-кратният шампион на Белгия се намира на незавидното 13-то място в първенството със само една победа в първите си шест мача от първенството през този сезон. /БГНЕС