Полицията издирва двама братя от Северна Ирландия за камиона-ковчег

Британската полиция, разследваща смъртта на 39 души в камион, съобщи, че ще разпита двама братя от Северна Ирландия по подозрение за убийство и трафик на хора.

Полицията в Есекс, която разследва мрачното събитие от миналата седмица, заяви, че иска да говори с с 40-годишния Ронан Хюз и 34-годишния му брат Кристофър, и двамата от Армаг.

Осем жени и 31 мъже бяха открити в сряда в хладилен камион, влязъл във Великобритания с ферибот от Белгия. Няколко виетнамски семейства се страхуват, че близките им са сред загиналите.

"Намирането и разговорите с братята Хюз са от решаващо значение за нашето разследване", каза главният детектив Стюарт Хопър.

„Вярваме, че са в Северна Ирландия, но също имат връзки с Ирландската Република“, добави той.

Шофьорът на камиона, 25-годишният Морис Робинсън от Северна Ирландия, е обвинен в 39 случая на убийство, конспирация за трафик, за подпомагане на незаконна имиграция и пране на пари.

Той се появи в съда в Есекс чрез видеовръзка в понеделник и беше оставен в ареста, за да се яви на 25 ноември в Олд Бейли в централния наказателен съд в Англия.

Други трима арестувани във връзка с разследването - 38-годишен мъж, 38-годишна жена и 46-годишен мъж - са пуснати под гаранция до ноември.

Телата на всички загинали са преместени в болница за изследване. Все още не е известно кога жертвите са се качили на камиона или точния маршрут, по който са пътували.

АФП разговаря с няколко семейства на изчезнали виетнамски граждани - на възраст от 15 до 37 години – страхуващи се близките им да не са сред загиналите. Виетнамски и британски служители, които се опитват да идентифицират жертвите, са взели ДНК проби от евентуални роднини на жертвите. /БГНЕС