Полицията във Франция се готви за тежък ден

Франция се закани, че ще прояви "нулева толерантност" към всеки, който наруши обществения ред на 1 май, предава АФП.

В страната се очаква взривоопасна смес от митинги на профсъюзни организации, протести на "жълтите жилетки" и хулигански прояви на анархисти по случай Деня на труда.

Празникът идва само седмица, след като антиправителственото движение на "жълтите жилетки' гневно отхвърли пакета от данъчни облекчения на президента Еманюел Макрон.

Властите се готвят да няма повторение на 1 май 2018 г., когато бяха изненадани от около 1200 анархисти, които безчинстваха в Париж цял ден, изпочупиха десетки търговски обекти и се биха с полицията.

Повече от 7400 полицаи и жандармеристи бяха разположени в столицата, като Макрон им заповяда да заемат "изключително твърда позиция", ако се изправят пред употреба на насилие.

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер каза, че са открити няколко групи във Фейсбук, които агитират за "превръщането на Париж в столица на бунтовете".

"Според информацията, която имаме, от 1000 до 2000 радикални активисти, потенциално подсилени от хора, които идват от чужбина, може да се опитат да предизвикат беззаконие и насилие", каза Кастанер на пресконференция./БГНЕС