Полицията в Брюксел е на крак в очакване на „Конвой на свободата“

Стотици автомобили, кемпери и камиони са на път към днешния протест срещу ковид правилата в Брюксел, където белгийските власти вече забраниха демонстрацията след опита за провеждане на протест през уикенда в Париж.

По данни на полицията и по информация на АФП до късно в неделя близо до граничния град Лил са пристигнали около 1 300 автомобила от цяла Франция.

Някои от протестиращите развяваха френски знамена и скандираха "Няма да се предадем" и "Свобода, свобода".

Деветдесет и седем души бяха арестувани през уикенда в Париж, където хиляди демонстранти пренебрегнаха забраната за опити за блокада на френската столица. Демонстрантите се прицелиха в "пропуска за ваксинация", който се изисква за влизане в ресторанти, кафенета и много други обществени места в цялата страна.

Белгийските власти забраниха всички демонстрации в столицата с "моторни превозни средства" и заявиха, че са предприели мерки за предотвратяване на блокирането на района на Брюксел.

Белгийският министър-председател Александър Де Кро посъветва демонстрантите да се откажат от плановете си да дойдат в Брюксел.

„Казвам на тези, които идват от чужбина: погледнете правилата в Белгия. Никога не сме имали прекалено строги правила и вече нямаме толкова много. Затова недоволствайте у дома."

Планирани са проверки на границата, а превозните средства, които идват в столицата въпреки забраната, ще бъдат пренасочвани, предупредиха белгийските власти.

Летището в Брюксел също посъветва пътниците да вземат предпазни мерки в понеделник и да дойдат с влак поради опасения от блокиране на пътищата за достъп.

Самопровъзгласилият се "конвой на свободата" е един от няколкото по света, вдъхновени от противопоставянето на шофьори на камиони с властите в Канада заради задължителните ваксини. /БГНЕС

Брюксел / Белгия