Политическа криза в Словакия

Министърът на финансите на Словакия може да подаде оставка в отговор на исканията на младшия партньор в управляващата коалиция, ако мерките, предложени от основната управляваща партия за облекчаване на инфлационната тежест, получат одобрение, заяви министър-председателят Едуард Хегер.

Хегер търси споразумение в последния момент, за да спаси правителството си, което е обхванато от скандал от началото на юли, когато либералната партия SaS призова за отстраняването на финансовия министър Игор Матович, заплашвайки да напусне коалицията, ако той не напусне до края на август.

"Излязохме с предложение за съвсем конкретни мерки в помощ на хората..., което представяме по-специално на SaS", заяви Хегер на пресконференция.

"Представяме ги, защото се нуждаем от солидна коалиция, трябва да бъдат одобрени от правителството и парламента.

"И ако тези мерки бъдат одобрени, Игор Матович ще приеме предизвикателството на (лидера на SaS) Ричард Сулик и ще напусне поста си."

Разривът идва в труден момент за Словакия, която засилва подкрепата си за защитата на съседна Украйна от руската инвазия и се справя с европейската енергийна криза, предизвикана от опасенията за доставките на руски газ, съобщи "Ройтерс".

Излизането на SaS от коалицията ще струва на правителството мнозинството му, но е малко вероятно да доведе до разпад или предсрочни избори поради съображенията за време, необходими за свикване на нов вот.

Сулик, който е министър на икономиката, често е влизал в конфликт с Матович, който е лидер на управляващата партия ОЛАНО и беше министър-председател, преди да размени работата си с Хегер, за да потуши по-ранна коалиционна разпра.

През юни Матович се опря на депутати от крайнодясна опозиционна партия, за да прокара законопроект, целящ да подпомогне хората, засегнати от високите цени на енергията и растящата инфлация. /БГНЕС