Политически лидер от РСМ стои зад разследването срещу Люпчо Георгиевски

Председателят на проруската партия „Левица“ Димитър Апасиев, която е в близки отношения с най-голямата македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, стои зад разследването и обвинението в ксенофобия и расизъм на председателя на българския културен център „Иван Михайлов Люпчо Георгиевски, предаде кореспондент на БГНЕС.

След разглеждането на материалите в прокуратурата в Битоля, адвокатът на Георгиевски заяви, че все още няма обвинителен акт.

„Бяхме повикани по разследване за евентуално повдигане на обвинение в разпространение на расизъм и ксенофобия, което е наистина абсурдно. Цялото производство се основава на подадения сигнал от партия „Левица“, в който има исторически цитати, информация за исторически личности и цитати от изказвания на Иван Михайлов. Няма никакви други доказателства“.

„Срещу нашите клубове се стреля, палят се, а нас ни обвиняват в ксенофобия и расизъм. Това е реалността днес в РСМ" заяви на излизане от прокуратурата в Битоля Люпчо Георгиевски председател на КИЦ "Иван Михайлов".

Кореспондентът на БГНЕС припомня, че имаше вече няколко посегателства срещу български клубове в РСМ, включително стрелба с огнестрелно оръжие срещу българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид.

До момента официалните власти не са осъдили категорично тези нападения, а за стрелбата дори няма информация, че се издирва извършителят. /БГНЕС