Политически ветеран е новият лидер на Шотландската национална партия

Джон Суини бе назначен за ръководител на Шотландската национална партия /ШНП/, застъпваща се за независимост на Шотландия, съобщи Би Би Си.

60-годишният Суини заяви, че за него е „дълбока чест да бъде избран за лидер на ШНП“, след като Хамза Юсаф подаде оставка миналата седмица.

ШНП потвърди избора на Суини, след като нямаше други претенденти за поста.

Хамза се оттегли от поста преди седмица, тъй като беше изправен пред вот на доверие в шотландския парламент, който щеше да загуби, след като се отказа от младшите си коалиционни партньори - Шотландската зелена партия.

Суини вероятно ще стане следващият първи министър на шотландското правителство, но все пак ще му трябват достатъчно гласове в парламента.

При представянето на кандидатурата си миналата седмица Суини заяви, че се впуска в битката, за да „обедини ШНП и да обедини Шотландия за независимост“. Социологическите проучвания обаче сочат, че подкрепата за отделяне от Обединеното кралство е намаляла.

„Искам да надградя работата на правителството на ШНП, за да създам модерна, разнообразна и динамична Шотландия, която ще осигури възможности за всички наши граждани“, заяви Суинни пред поддръжници в Единбург.

Суини е стар партиен кадър, който ръководеше ШНП от 2000 до 2004 г., когато партията беше в опозиция. Той наследява сложно политическо наследство - бившият лидер на ШНП и негов съюзник Никола Стърджън е въвлечена в скандал за финансиране на партията, а вътрешнополитическият пейзаж е изпълнен с предизвикателства. /БГНЕС