Политическият климат преди изборите в Гърция след влаковата трагедия

В рамките на следващите два месеца в Гърция ще се проведат избори след ужасяващата железопътна катастрофа от 28 февруари. Две неща са сигурни: масовите демонстрации и стачки в цялата страна показват, че хората се нуждаят от отговори на въпроса защо се случи това и, че тази трагедия ще повлияе на това какво ще се случи на изборите.

Въпреки, че човешката грешка на началника на гарата не може да бъде подценявана, основната отговорност все още пада върху гръцката държава, като пренебрегването на системата за телесигурност на железопътната линия е отличен пример за това. В резултат на това най-силната позиция на правителството, тази за цифровизацията, се проваля. Това не означава, че правителството няма да подчертае напредъка постигнат в тази област, но тя вече не може да бъде водеща тема.

Сегашното правителство ще се насочи главно към икономиката като основна предизборна тема. Правителството ще се опита да прокара и идеята, че са допуснати грешки и че проектите все още не са завършени, но на преден план ще бъде въпросът дали гражданите вярват повече на "Мицотакис или Ципрас", както твърдят източници на "Катимерини".

Това не означава, че "Нова демокрация" ще даде свободен пропуск на СИРИЗА, тъй като партията ще подчертае, че е получила "изгорена и осолена земя" при идването си на власт. Договорът за 717, който имаше за цел да промени конфигурацията на железопътните сигнали, е идеалният пример за това, тъй като по времето на правителството на СИРИЗА той беше изпълнен само на 32%. Той все още е завършен на 70%, но гръцкото правителство ще подчертае, че предишната управляваща партия все пак го е пренебрегнала.

Правителството ще се стреми изборите да се проведат най-вероятно близо до май, надяващо дотогава духовете да са се успокоили и жилото на смъртоносната трагедия да е по-малко.

Освен върху икономиката, настоящото правителство ще наблегне и върху темите за външната политика, националната сигурност, намаляването на безработицата и общия международен авторитет. Темата за подслушването на телефони от информационната агенция обаче също може да се окаже трън в очите на гръцкото правителство. Правителството обаче най-вероятно ще възприеме реториката на "поправяне на нашите собствени и предишни грешки" в опит да увеличи още повече шансовете си за преизбиране.

Като пример може да се посочат пожарите от лятото на 2021 г., които доведоха до преконфигуриране на бранша и стратегията за гражданска защита, с положителен ефект през 2022 г. "Сега ще направим същото", казва правителствен източник, с пълното съзнание, че толерантността към правителството е на тънък лед. /БГНЕС.