Политическо напрежение в Германия заплашва правителството на Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц ще се бори днес да потуши пожарите, които застрашават неговото правителство, докато тройната коалиция се събира за кризисни преговори по нарастващата серия от спорове, предаде АФП.

Малко повече от година след встъпването му в длъжност отношенията между социалдемократите (СДП) на Шолц и партньорите му в управлението - Зелените и подкрепящата бизнеса СвДП - изглеждат по-обтегнати от всякога.

По-рано тази седмица вицеканцлерът и министър на икономиката Роберт Хабек от Зелените обвини СвДП, че блокира напредъка, а заместник-ръководителят на СвДП Волфганг Кубицки сравни зеления политик с руския президент Владимир Путин. Впоследствие Кубицки се извини, но този скандал подчертава състоянието на тристранната коалиция - първата в следвоенната история на Германия.

Алиансът стартира добре през декември 2021 г. под мотото на коалиционното си споразумение -- "Смелост за по-голям напредък". То беше подложено на тежко изпитание, когато само два месеца след това Русия нахлу в Украйна, преобръщайки няколко десетилетни германски икономически и политически установености.

Оттогава обаче напрежението нарасна - особено между Зелените и СвДП.

Двете партии са неестествени партньори, тъй като първите са поели екологични ангажименти за постепенно премахване на ядрената енергия и двигателите с вътрешно горене, а вторите насърчават съвсем различни икономически политики.

„Не може в една коалиция на прогреса само един от коалиционните партньори да е отговорен за прогреса, а другите да пречат на прогреса", заяви Хабек на събитие на Зелената партия през седмицата.

Разговорите днесще бъдат добра възможност за "преодоляване на блокажите" по ключови въпроси, заяви Хабек пред телевизионния канал ARD, като разкритикува досегашните резултати и изтичането на информация за политиката на коалицията.

В основата на недоволството на Хабек е спорният проект, представен от неговото министерство, за забрана на инсталирането на нови котли на нафта и газ от 2024 г. - една година по-рано от предварително планираното.

Ускореното преминаване от изкопаеми горива към по-екологични технологии, като например термопомпи, ще бъде придружено от пакет от финансова подкрепа в размер на няколко милиарда евро за преминаващите към тях, обеща Хабек.

Идеята обаче предизвика сътресения в коалицията, като критиците изтъкнаха свързаните с нея разходи.

"Плановете трябва да се върнат на чертожната дъска и да бъдат основно преразгледани", заяви министърът на финансите и лидер на СвДП Кристиан Линднер, след като проектът изтече в германския вестник „Билд“.

Решителността на Хабек има нещо общо с тази на Путин, каза Кубицки. И двамата, заяви той, имат "сходно убеждение, че държавата, лидерът, избраникът, знае по-добре от хората какво е добро за тях".

В момент на изостряне на напрежението генералният секретар на СДП заяви, че партньорите трябва да "намерят нов начин на работа".

"Това е призив и към трите партии в правителството - тези публични спорове трябва да спрат сега", каза той.

Списъкът от разногласия нараства, включващ пенсионната реформа, детските надбавки и намаляването на бюрокрацията.

Партиите се споразумяха да ускорят процеса на одобрение на ключови проекти за съживяване на скърцащата инфраструктура на Германия. Но докато СвДП би искала да получи подкрепа за повече нови магистрали, Зелените искат да дадат предимство на по-благоприятни за климата проекти. СвДП също така се противопостави на плановете на Европейския съюз за забрана на автомобилите с двигатели с вътрешно горене от 2035 г., настоявайки за бъдеще на алтернативните горива - друга идея, на която Зелените силно се противопоставят. Исканията за разходи от страна на правителството - включително повече пари за влошените германски въоръжени сили - усложниха математическите изчисления на финансовия министър.

Линднер, който настоява за връщане към строгите ограничения на разходите, предвидени в Конституцията на Германия, беше принуден по-рано през март да отложи публикуването на плановете за разходите за 2024 г. поради липса на съгласие.

Разногласията по отношение на бюджета заплашват да сложат край на коалицията, ако Шолц не подкрепи финансовия си министър, заяви пред „Билд“ политологът Юрген Фалтер.

Голяма част от разногласията в коалицията могат да се обяснят с факта, че "идеите на Зелените и СвДП просто не си пасват", каза той.

Според Фалтер обединяването на противоположните им възгледи винаги е било трудно.

"Тристранните съюзи автоматично съдържат повече взривоопасен материал", каза той. /БГНЕС