Политическо напрежение в Косово

Премиерът на Косово в оставка Албин Курти заяви, че инициативата на президента Хашим Тачи за сформиране на ново правителство със сегашния парламент е противоконституционна. Лидерът на Движение „Самоопределение“ предупреди, че ще сезира за това Конституционния съд на страната.

На снимката: Албин Курти

Според Курти, проведените на 22 април консултации между президента и парламентарно представените партии са незаконни и държавният глава е превишил конституционните си правомощия. Премиерът обвини Демократичния съюз на Косово (ЛДК) – партията, която инициира вота на недоверие срещу кабинета на Курти и която твърди, че може да осигури парламентарно мнозинство за сформиране на ново правителство, че за втори път не спазва дадените обещания към гражданите, след като преди това напусна правителствената коалиция. Според Курти, в желанието си да сформира ново правителство, президентът тълкува неправилно конституционните разпоредби, според които вотът на недоверие към правителството трябва да бъде последван от предсрочни парламентарни избори. Всяко друго решение е „изкривяване волята на гражданите и превишаване на правомощията на президента“. „Ще следим внимателно развитието на събитията през следващите дни и без съмнение ще се обърнем към Конституционния съд веднага, щом има някакъв писмен документ“, заяви Курти.

БГНЕС припомня, че на 25 март парламентът на Косово гласува вот на недоверие на ръководеното от Албин Курти правителство. Президентът Хашим Тачи няколко пъти настоя спечелилото парламентарните избори Движение „Самоопределение“ да предложи нов кандидат, на когото да бъде връчен мандат за съставяне на правителство. Лидерът на движението и премиер на страната в оставка Албин Курти отказа да го направи под претекст, че съгласно конституцията, нов кабинет може да се сформира едва след предсрочни парламентарни избори, които ще бъдат възможни след края на епидемията от коронавирус. Вчера Хашим Тачи проведе консултации с парламентарно представените партии, след което обяви, че е постигнато споразумение за сформиране на ново правителство. Държавният глава съобщи, че парламентът няма да се разпуска и няма да се провеждат предсрочни парламентарни избори, каквото било и желанието на партиите в парламента, които разполагат с общо мнозинство от две трети. /БГНЕС, МИА