Politico: Брюксел следи отблизо изборите в България с все по-малък апетит за разширяване

Българските избори се наблюдават отблизо в Брюксел за тяхното потенциално въздействие върху дебата за разширяването. От ноември миналата година България блокира началото на преговорите за членство в ЕС на съседа си Северна Македония поради спорове за история и език, коментира "Политико" в своя статия.

Изборите през април приключиха управлението на бившия премиер Бойко Борисов, а след това българите гласуваха отново през юли; но и двата вота не успяха да осигурят на страната ново правителство. Сега в България ще се проведат парламентарни избори на 14 ноември, в същия ден като президентските, тъй като Радев, който беше избран за първи път през 2016 г., се кандидатира за втори мандат.

На 6 октомври в Бърдо, Словения, ще се проведе среща на върха на лидерите на ЕС за Западните Балкани, но дипломатите са скептично настроени към всяка промяна в линията на България преди изборите.

Апетитът за разширяване у много държави-членки като Франция и Нидерландия намалява. Проект на декларацията за срещата на върха на Западните Балкани, разпространена тази седмица и видяна от "Политико", дори не включва думата „разширяване“. А на среща на посланиците на ЕС в сряда някои държави-членки се оплакаха, че в декларацията ангажиментът на ЕС към региона трябва да стане по-ясен, според дипломат от ЕС, присъствал на срещата. /БГНЕС