POLITICO: Нови геополитически блокове ще управляват бъдещето

Тъй като държавите по света се стремят да преминат към електрически превозни средства, в Латинска Америка се формира нов геополитически блок, който може да "командва" всички - от Китай до “Tesla”.

Този нов "литиев алианс", към който се стреми Мексико, който национализира литиевата си промишленост по-рано тази година, ще обедини страната с Аржентина, Боливия и Чили. Те са четирите държави, които контролират по-голямата част от световните запаси на литий. „Литиевият алианс“ е стремеж за управление на производството и търговията с ресурса, който бързо се превръща в една от най-важните суровини в света.

Светът навлиза в период на "вертикална глобализация", като по цялото земно кълбо се формират нови геополитически блокове. И тъй като светът се разделя на множество групи, тези нови блокове могат да променят всичко - от веригите за доставки до устойчивостта.

В Индо-Тихоокеанския регион Съединените щати предложиха "Чип 4", съюз за полупроводници с Япония, Южна Корея и Тайван. Целта е създаването на вериги за доставки на чипове, които не разчитат на Китай, и да се спре технологичният възход на Пекин. Алиансът се прокарва точно в момента, когато "Semiconductor Manufacturing International Corporation" представя усъвършенстван чип за добив на биткойн, пренебрегвайки американските санкции. Фирмата е най-големият производител на чипове в Китай. В китайското общество се появяват и нови радикални идеи, като например налагането на 400% данък върху продаваните в страната смартфони, които използват чуждестранни чипове, а не китайски.

Междувременно в Близкия изток Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) се обединиха с Индия и САЩ, за да стартират "I2U2". Този нов блок ще насърчава иновациите. Първата среща на групата завърши с редица споразумения, вариращи от изграждането от ОАЕ на "хранителни паркове", в които се използват "интелигентни климатични технологии" в Индия, до финансирането от САЩ на проекти за слънчева енергия в Индия с цел създаване на по-устойчиви енергийни възможности за света.

В Централна Азия, докато Казахстан иска да преработи потока на физическата и цифровата търговия в Евразия, Китай от няколко години изгражда така наречения "Северен коридор". Той свързва Азия и Европа през Русия и Беларус като част от „Belt and Road Initiative“ (BRI).

Тъй като обаче войната в Украйна понастоящем прави този коридор нестабилен, Казахстан предложи алтернативния "Среден коридор". Предложението също е в контекста на BRI. Той ще свързва Азия и Европа през Турция. Това, разбира се, създава нова главоблъсканица за САЩ, които искат Европа да се откъсне от Русия, но може да се окаже, че в крайна сметка ще тласнат европейските компании по-дълбоко в ръцете на Китай.

С всички тези нововъзникващи нови блокове светът се отдалечава с бързи темпове от подхода "една група за всички". Старата ера на глобализацията приключва, а новите съюзи и коридори само ще стимулират по-голяма глобална фрагментация.

От една страна, много от тези нови изключителни блокове, създадени от САЩ, вече не включват традиционните съюзници на Америка като Канада, Франция или Германия. Напротив, освен Обединеното кралство, САЩ удвояват позициите си в Индо-Тихоокеанския регион, което представлява дилема за старите им партньори в Европа и Близкия изток: Трябва ли да се придържат към САЩ, или да заложат на друго място?

Компаниите също ще бъдат засегнати от геополитическите блокове, към които се присъединяват техните правителства, и като такива те също създават свои собствени блокове. Вече е подписан пакт между „SK Telecom“ и „Deutsche Telekom“ за изграждане на "Metaverse Alliance". Компании като „Tesla“ вече са изразили интерес към изграждането на собствени вериги за доставка на ресурси.

От десетилетия насам световната икономика е отворена и достъпна, но в момента тече ново пренареждане, което разделя света по нови разломи.

Много от тези разломи са идеологически. Това е огромна промяна в сравнение с последните десетилетия, когато идеологията сякаш изчезваше. Не по-малко важно е, че решенията, които тези нови блокове вземат, няма да се усетят само от държавите или компаниите, но и от обикновените хора.

В близко бъдеще ще има множество блокове, които ще се конкурират за управлението на света. И тези блокове ще трябва да съжителстват един с друг, като същевременно намират творчески начини да привлекат държавите и компаниите в своя ъгъл. Въпросът е докъде ще стигнат тези блокове, за да наложат идеите си. И какво ще се случи, когато съжителството неизбежно се окаже трудно? /БГНЕС


Абишур Пракаш за „Политико“. Той е съосновател и геополитически футурист в Центъра за иновации на бъдещето (CIF), консултантска фирма със седалище в Торонто, Канада. Той също така е автор на пет книги. Последната му книга се нарича "Светът е вертикален: как технологиите променят глобализацията".