Politico: Руските сили отстъпват, докато Украйна се цели да обърне хода на войната

Руските сили в североизточната част на Харковска област напуснаха позициите си, след украинския блицкриг за освобождаване на окупираните територии.

През последните дни украинските войски постигнаха бързи успехи в контраофанзива на изток от град Харков, атакувайки ключови стратегически градове като Балаклия, Купянск и Изюм. Тези градове са жизненоважни за логистиката на руските сили в Донбас. Подсилените със западни оръжия украинци се опитват да поемат инерцията във войната, като атакуват едновременно към Херсон и на изток от Харков.

Руското министерство на отбраната се опита да омаловажи украинските успехи, като представи отстъплението от Харковска област, че съответства с плановете на командването.

Според генерал-майор Игор Конашенков руските войници, "намиращи се в районите" на Изюм и Балаклия "са били прегрупирани и прехвърлени" в съседната Донецка област, за да "увеличат усилията там".

Самият Путин запази мълчание по отношение на военните неуспехи, въпреки че новините за отстъплението започват да проникват в държавните медии.

Руските военни анализатори и дори някой официални лица, започнаха открито да критикуват компетентността на командването. Даниил Безсонов, заместник-министър на информацията на подкрепяната от Москва Донецка народна република, заяви, че отстъплението от Изюм и други селища около Харков е "резултат от грешки, допуснати от висшето командване".

Настоящата контраофанзива е най-бързата промяна на фронтовата линия в Украйна, откакто руските войски изоставиха обсадата на Киев и Северна Украйна в началото на март.

В петък следобед се появиха първите кадри, записани от украински войници от покрайнините на Изюм. В краткото видео се виждаше как украинското знаме е издигнато над контролно-пропускателен пункт, в непосредствена близост до уличен знак с името на града.

Няколко часа преди това украински източници съобщиха за повторното превземане на окупирания от Русия град Купянск - голям железопътен възел близо до границата с Русия.

Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство, публикува в Туитър снимка от площада в Купянск, на която група войници държат украинското знаме.

"Украинските войски напредват в Източна Украйна, освобождавайки все повече градове и села. Тяхната смелост, в съчетание със западната военна подкрепа, дава изумителни резултати", каза той. "Изключително важно доставките на оръжия да продължат“.

Игор Гиркин, един от лидерите на проруските сепаратисти в Източна Украйна през 2014-2015 г., заяви, че руската армия е изправена пред "тежка оперативна криза в широк сектор на фронта, която вече прерасна в голямо поражение".

"Сега за нашата страна [Русия] остава само да помисли как да предотврати по-нататъшни неуспехи и прерастване на оперативното поражение в стратегическо", каза той. Той добави, че Украйна вече е спечелила "битката за инициатива".

Докато вниманието е насочено предимно към мълниеносния напредък на Украйна на изток, украинците също така отвоюват земя на юг към черноморското пристанище Херсон.

Наталия Хуменюк, говорителка на украинските сили в южната част на страната, заяви, че войските са напреднали с „няколко десетки километра" по южния фронт. /БГНЕС

Категории: