Politico: Вредителите в градовете се увеличават заради климата

Градските вредители се увеличават благодарение на изменението на климата - градските власти прибягват до все по-изобретателни методи за борба с тях.

Повишаването на температурите създава идеални условия за по-бързото размножаване на вредители като плъхове и гълъби, както и за появата на нови видове. Това създава спешен проблем за общественото здраве за градските власти.

"Отдавна очаквахме, че изменението на климата ще се превърне в една от най-значимите заплахи за биоразнообразието", казва Крис Мъри, експерт по екология и обществено здраве в Имперския колеж в Лондон.

"Но се оказва, че различните видове реагират по различен начин на различните заплахи и някои видове ... всъщност могат да процъфтяват в резултат на изменението на климата и урбанизацията."

Ето как градовете се справят с три вида вредители, които са облагодетелствани от затоплянето на градовете.

Бум на гълъбите

В Брюксел по-меките зими са довели до бум на популацията на гълъбите, което е накарало властите да изпробват нови методи за контролиране на броя им.

"В резултат на по-топлото време гълъбите създават повече потомство, казва Зубида Джелаб, съветничка по зелените площи и хуманното отношение към животните в Брюксел. "Те произвеждат много екскременти ... и в резултат на това има много изпражнения, които трябва да бъдат почистени на обществени места и от старите сгради."

Един гълъб може да произвежда средно до 12 кг изпражнения годишно; освен че замърсяват обществените пространства, тези изпражнения могат да съдържат бактерии, които създават риск за здравето.

Хващането и убиването на гълъби е забранено в региона на Брюксел. Затова градът е възприел стратегия, която е благоприятна за животните, за да се намали броят на птиците: инсталиране на хранилки за птици, снабдени с контрацептиви, които временно правят женските птици безплодни.

Използвани за първи път в САЩ, контрацептивите се превърнаха в популярна тактика за контрол на популацията на гълъбите в европейски градове като Париж и Барселона.

"[Методът] е много по-хуманен от залавянето и кастрирането им - нещо, което се правеше преди 10 години - или от убиването им с отрова, оръжие или други животни", твърди Джелаб.

Съветничката каза, че стратегията, която за първи път е изпробвана през 2019 г., досега е била успешна, като броят на гълъбите е намалял с до 50 % на места като площад "Клеман" в окръг Лакен. Сега градът разширява програмата и в други части на Брюксел.

Поради факта, че изменението на климата "причинява смущения" в моделите на размножаване на градските животни, Брюксел се стреми да "запази баланса между благосъстоянието на хората и благосъстоянието на животните, живеещи тук", каза тя.

Според Мъри ще става все по-трудно да се постигне този баланс.

Най-вероятните сценарии за изменение на климата през следващите години ще създадат благоприятни условия за видове, "които по същество са паразити", каза той. "Доказателствата, с които разполагаме, сочат, че трябва да сме разтревожени за това какви нови или отново появяващи се болести могат да донесат те."

Нападение от плъхове

Гълъбите не са единствените видове, които се размножават с климатичните промени; в градовете се наблюдава и драстично увеличение на броя на плъховете, защото

по-топлите температури им позволяват да поддържат малките си на топло през зимата и да се размножават целогодишно.

"По-кратките периоди на застудяване, както и количеството хранителни ресурси, налични в общественото пространство ... доведоха до видимо увеличаване на популацията на гризачите в големите градове", казва Франсоаз Ампуланж, общински съветник, отговарящ за хуманното отношение към животните в Тулуза.

Френският град експериментира с нова тактика за справяне с популацията на плъхове, като използва порове за ограничаване на броя на гризачите.

"Поставя се капан на изхода на бърлогата и се пускат до три фретки, за да прогонят плъховете", обяснява Ампуланж. "Традиционните капани обикновено улавят само по-младите плъхове, но тази система е успешна за улавяне на "алфа" двойките, които създават приплодите на колонията."

Стратегията е полезна алтернатива на конвенционалните системи, като се има предвид, че съществуват строги правила за използването на отрови, каза Ампуланж. Уловените от фретките плъхове след това се евтаназират с газ.

Възраждане на комарите

Учените твърдят, че Европа ще трябва да се подготви и за нови видове вредители и за завръщането на други, които са изчезнали от десетилетия.

Според Мъри например по-високите температури на континента разширяват ареала на инвазивните видове комари.

"Комарите Aedes aegypti могат да пренасят опустошителни вируси като денга, жълта треска, зика и чикунгуня", казва той. "Нашите прогнози показват, че те могат да се разпространят в Европа до края на десетилетието."

Много инвазивни комари са били отговорни за избухването на болести в европейските градове през първата половина на 20-ти век, но те са изчезнали в резултат на няколко сурови зими и по-добри практики за управление на комарите.

Сега изменението на климата вече води до повторната им поява в Южна Европа.

"Повишаването на температурата в голяма степен подпомага развитието на този и други видове комари, като азиатския тигров комар, който вече е открит на север до Великобритания и е замесен в избухването на епидемия от денга във Франция тази година", казва Мъри.

Той добави, че необходимостта от съхраняване на вода във все по-сухите райони на Европа, като Испания, Португалия и Гърция, неизбежно ще създаде среда, в която тези видове комари ще процъфтяват.

"Градовете ще трябва да положат повече усилия за справяне с проблема с комарите, като разработят по-добри стандарти за резервоарите за вода и дори изпратят екипи от хора, които да проверяват домашните саксии с цветя и вани за птици за наличие на престояла вода", каза той.

Но дори и това може да се окаже недостатъчно, предупреждава той.

"Вече е установено, че азиатският тигров комар зимува в канализацията дори на места с много дълбок сняг", каза той. "Те пристигат с по-топлата температура и развиват начини да оцелеят до следващия сезон и да се съживят." /БГНЕС