Политиката на Балканите не може да бъде резултат от социологически проучвания

Решението на Франция да блокира разширяването на Европейския съюз е „политическа грешка”, смята директорът на Международния център за изследвания в Париж Жак Рупник в интервю за вестник „Ла Кроа”.

Той споделя, че не е очаквал Франция да отиде толкова далече и да се изолира с решението си да блокира началото на преговорите със Северна Македония и Албания.

Аргументите на Макрон относно необходимостта за реформиране на Евросъюза преди по-нататъшното му разширяване не издържат – нищо не пречи преговорите да се водят успоредно с провеждането на реформа в ЕС.

Относно аргумента, че общественото мнение е „против по-нататъшно разширяване”, Рупник смята, че политиката на Балканите не може да се води на базата на анкети.

Той напомни, че през 2003 г. в Солун ЕС се обвърза с предоставяне на европейска перспектива на Балканите. Тогава беше сменена методологията на преговорите с държавите-кандидатки, която започна да действа при преговорите със Сърбия и Черна гора. Сега се започва с най-трудните глави, каквато е върховенство на правото, и се завършва с най-лесните.

По отношение на Северна Македония Рупник подчертава, че бившата югославска република не е преживяла голям етнически конфликт. Отношенията между славянското мнозинство и албанското малцинство са добри

Проевропейската коалиция дойде на власт в Македония през 2016 г. Тя успя да преодолее гръцката съпротива за влизане в ЕС и се съгласи да смени името на държавата си. Тази стъпка беше предприета в името на европейската перспектива.

Според Рупник, Франция не оценява значението на символиката на това решение, особено след десетилетие на националистически режим, който се стремеше да промени историята на държавата.

„Днес всичко това е торпилирано от френското решение” констатира със съжаление експертът по Балканите Жак Рупник. /БГНЕС