"Политико": Апетитът на ЕС стимулира обезлесяването

Европейското търсене на всичко - от шоколад до соя и говеждо месо, превръща континента във втория по големина двигател на обезлесяване на тропически гори след Китай, сочи нов доклад. Това вероятно ще добави муниции към усилията на ЕС за справяне с внасяното обезлесяване с предложение, което трябва да се появи през юни.

Вносът на ключови стоки от ЕС е свързан със загубата на около 3,5 милиона хектара тропически гори между 2005 и 2017 г., според публикуван доклад , изготвен от WWF. Това е отговорно за емисиите на повече от 1,8 милиарда тона CO2 - около 40 процента от годишните емисии на парникови газове в ЕС.

По-голямата част от обезлесяването на тропическите гори, предизвикано от ЕС, идва от консумацията на соя и палмово масло, според данни от програмата Trase на скоткохмския Институт за околна среда, използвани в доклада.

„Когато говорим за това, това не е соята, която поръсвате като соев сос върху салатата си“, каза Анке Шулмайстер-Олденхов, старши служител по горската политика в WWF и водещ автор на доклада, отбелязвайки, че „80% от соята, която използваме, всъщност се използва за храна на животни. "

Осем държави от ЕС - Германия, Италия, Испания, Обединеното кралство, Холандия, Франция, Белгия и Полша - са отговорни за три четвърти от обезлесяването на земята, обвързано с вноса между 2005 и 2017 г., показват данните. Германия носи вина за обезледяването на 43 700 хектара годишно. В класацията присъства и България, макар и със скромните 2800 хектара. По този показател сме равни с Чехия и Австрия.

Европейската комисия работи по "засилено поради необходимост" предложение , което ще изисква фирмите да доказват, че веригата им за доставки е чиста.

„Тук не говорим за забрана ... но гарантираме, че продуктите, които пускаме на пазара, отговарят на определени критерии от гледна точка на околната среда и правата на човека“, каза Шулмайстер-Олденхов.

Европейския парламент, съвместно с неправителствени организации, иска законодателството да обхващат не само гори, но също и други богати на биологично разнообразие екосистеми като влажни зони и савани; Докладът на WWF предупреждава, че „търсенето в ЕС може да е причина за преобразуване на други по-малко разглеждани внимателно екосистеми“.

Този мащаб на търсенето в ЕС обаче означава, че новите правила за надлежна проверка могат да бъдат двигател на промяната, каза Саймън Багер, доктор на науките в Католическия университет на института за земя и живот Льовен. Той даде пример с какаото - ЕС е най -големият производител на шоколад в света .

„Принуждаването на тези компании да предприемат действия е нещо, което може да има каскадни ефекти“, каза той. Но предупреди, че ако блокът трябва да обмисли ограничения за внос за неспазване на правилата със система от жълти и червени картони, подобна на Регламента за незаконния, нерегулиран и недокладван риболов на ЕС , Гана и Кот д'Ивоар - които заедно представляват 70 процента от глобалните производството на какао - също биха имали лост за потенциално противодействие на промяната.

Умен микс

Отраслите подкрепят механизма за надлежна проверка, но искат да избегнат създаването на нови търговски бариери.

„Комисията трябва да признае това, което вече е разработено и включено“, каза Франс Клаасен, председател на борда на Европейския алианс на палмовото масло . Той иска „интелигентен микс“, който „трябва да следва подхода на моркова, а не на тоягата“

Промишлеността също е предпазлива, че ЕС не е в синхрон с други страни.

„Спирането на целия внос само по себе си не би спряло обезлесяването, въпреки че Европа е голям пазар“, каза Флора Дюар, мениджър на търговската и селскостопанската политика в Coceral, европейското лоби за търговци на зърнени храни, фуражи и масла, и добави: „Ако ЕС реши да спре вносът, вносът ще отиде някъде другаде ... в крайна сметка няма да има ползи за околната среда. "

Текущото мислене в Комисията е, че "налагането на санкции на несъответстващи икономическите оператори ще зависи от националната административна и - в зависимост от случая – може да бъде система на наказателно правораздаване", заяви миналия месец един служител.

Багър е съавтор на неотдавнашен документ, в който се анализират 86 политически опции за ЕС за намаляване на обезлесяването. Той установи, че схеми като доброволни сертификати и етикети имат висока осъществимост, но потенциално слабо въздействие, докато „по-строгите регулаторни и пазарно базирани варианти на политика обикновено имат по-ниска осъществимост“.

Най-доброто решение е "комбинация от различни опции", съобразени с отчитане на условията в различните страни, каза той.

Багер също отбеляза, че предложението на ЕС попада "между председателите на търговската, екологичната, индустриалната и климатичната политика. Така че може да има потенциални конкурентни интереси в Европейската комисия, както и ... между държавите-членки."

Европейски гори

Законодателството също ще има последици в рамките на блока, заяви Фани-Поме Ланге, генерален секретар на Конфедерацията на европейските собственици на гори.

Тъй като се очаква да обхваща продукти, пуснати на пазара на ЕС, това означава, че дървесината и дървените продукти, произведени в рамките на блока, също ще попадат в обхвата на законодателството. Това поражда безпокойство относно потенциалното припокриване със съществуващия регламент на ЕС за дървен материал , който вече изисква от компаниите да полагат дължимата си грижа и да доказват, че дървесината им е законно придобита.

„Очакваме ясни, надеждни, научно обосновани дефиниции, особено за намаляването на горите и продукти без обезлесяване“, каза Ланге. /БГНЕС


Луиз Гийо, „Политико”