"Политико": България заяви исторически отказ от руския газ

Нахлуването на Владимир Путин в Украйна подтикна България да помисли за доскоро немислимото: да скъса с руския природен газ.

В продължение на десетилетия енергийната политика на България се оформя под натиска на руските енергийни компании, като държавния производител на природен газ "Газпром" и петролния гигант "Лукойл".

Но в един потенциално исторически ход, който може да преначертае европейската енергийна карта, вицепремиерът на страната Асен Василев заяви, че когато 10-годишното споразумение на България с Газпром изтече в края на 2022 г., София ще потърси друг източник за задоволяване на нуждите си от природен газ.

"В тази ситуация не може да има разговори с Газпром", каза Василев пред Българското национално радио. "Има алтернативи".

Изявлението на Василев идва само няколко месеца преди планираното завършване на газопровода, свързващ българската мрежа с Гърция - проект, за който американски и европейски дипломати отдавна подозират, че е спиран от София под натиска на Москва. България има едни от най-дълбоките връзки с Москва от всички страни в Европейския съюз, но новото й правителство, което пое властта през декември, се опитва да очертае по-недвусмислено прозападната й траектория.

Тръбопроводът - известен като интерконектор Гърция-България - ще внесе гъвкавост в пазара на газ в Югоизточна Европа, като потенциално ще позволи на страните от региона да се диверсифицират от руския газ и ще подобри връзките между ЕС и производителите на газ от Близкия изток и Централна Азия.

Според българския министър на енергетиката Александър Николов проектът се очаква да позволи на страната да увеличи капацитета си за внос на газ от три на пет милиарда кубически метра годишно и да осигури на София връзка с планирания терминал за втечнен природен газ, който трябва да заработи в гръцкия град Александруполис през 2023 г.

София също така ще се стреми да увеличи вноса от Азербайджан, който вече доставя на България 1 милиард кубически метра газ годишно. Вицепремиерът заяви, че разходите могат да бъдат контролирани, ако с Баку бъде подписано общо споразумение за доставка на газ в ЕС, като се аргументира, че "когато има по-големи обеми, могат да се постигнат по-добри цени".

Вносът на втечнен природен газ вероятно ще доведе до по-скъп газ за България, но Василев заяви, че преминаването към него е станало наложително в резултат на войната в Украйна.

"Това не е само българска позиция: това е общоевропейска стратегия", каза той, позовавайки се на неотдавнашното споразумение, сключено от лидерите на ЕС във Версай, за "постепенно премахване на зависимостта на съюза от вноса на руски газ, нефт и въглища възможно най-скоро". /БГНЕС

--------------------

Айтор Хернандес-Моралес, „Политико”