Политико: Байдън отваря път на Марк Рюте да оглави НАТО

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя холандския министър-председател Марк Рюте за следващ генерален секретар на НАТО, съобщи американски служител за "Политико".

Подкрепата на Байдън вероятно ще повлияе на повече съюзници да подкрепят кандидатурата на Рюте, след като месеци наред той и няколко други европейски лидери се бореха за поста. Американският служител е ползвал анонимност, за да разкрие подкрепата на президента по въпрос, който той не е подкрепял публично.

Мандатът на сегашния ръководител на НАТО Йенс Столтенберг, който от 2014 г. насам стабилно навигира военно-политическия блок през бурни времена в трансатлантическата политика, приключва през октомври.

Нараства натискът за одобряване на кандидатурата на Рюте за лидер преди срещата на върха на НАТО през юли, която ще се проведе във Вашингтон за отбелязване на 75-годишнината на алианса.

Естонският министър-председател Кая Калас изрази интерес към ръководния пост в НАТО по време на събитие. Но служители на НАТО твърдят, че тя не е в списъка, тъй като не е обявила кандидатурата си. Същото важи и за външния министър на Латвия Кришянис Кариниш, който миналата година направи мини обиколка из медиите, за да тества водата.

Пътят на Рюте към поста генерален секретар го изправя пред сблъсък с Русия, докато алиансът се противопоставя на агресията на Владимир Путин две години след пълномащабната инвазия в Украйна. А ако бившият президент Доналд Тръмп се върне в Овалния кабинет, нидерландският лидер ще трябва да се справи със скептицизма на републиканеца към НАТО и колективната сигурност.

Рюте не пожела да обсъжда кандидатурата си за ръководител на алианса по време на Мюнхенската конференция по сигурността, събрала световните лидери през изминалия уикенд, като заяви, че си е научил урока още през октомври, когато предложи да се заинтересува от тази работа.

"Направих грешка през октомври, като говорих за това, че "може би се интересувам от тази роля", а след това каза: "Не трябваше да го правя, затова реших повече да не говоря за това".

На Рюте му предстои да измине доста път, преди да вземе каквото и да било решение. Съгласно правилата на НАТО генералният секретар се избира с единодушие, което означава, че Рюте все още трябва да получи подкрепата на всички 31 държави. Всеки кандидат за поста трябва да премине през Турция и Унгария, които се оказаха най-големите пречки пред приемането на нови членове. Съобщава се, че Турция е поискала уверения, преди да подкрепи Рюте, докато Унгария има дългогодишни разногласия с нидерландския премиер.

В разговор с нидерландската телевизия през уикенда началникът на отбраната на Нидерландия генерал Оно Айхелсхайм заяви, че е "много вероятно" Рюте да получи висшия пост.

Разходите за отбрана продължават да бъдат основна грижа на алианса, като страните се борят да постигнат десетгодишната цел за разходи за отбрана от 2% от БВП, която алиансът определи след първоначалното нахлуване на Русия в Украйна през 2014 г.

Тази година 18 от 31-те държави от НАТО най-накрая ще изпълнят стандарта от 2 процента, докато миналата година те бяха само седем. Нидерландия все още не е достигнала тази граница, но е на път да похарчи 2 процента тази година. /БГНЕС