"Политико": Балтийско море вече е езеро на НАТО

Възраждащата се НАТО ще затегне хватката си върху Балтийско море, усложнявайки жизненоважния транзитен маршрут на военноморските сили на Владимир Путин в задния двор на Русия.


Срещата на върха на Алианса във Вилнюс тази седмица беше първата среща на Финландия като член на НАТО. В навечерието на срещата на върха Турция се съгласи да подкрепи кандидатурата на Швеция за членство - проправяйки пътя за стратегическа промяна в регион, в който някога доминираше Москва.

"[Швеция и Финландия] правят НАТО много по-съгласувана от географска гледна точка. Балтийско море се превръща в езеро на НАТО, което като цяло е полезно, също и поради нарасналото значение на Арктика", каза Улрике Франке, старши сътрудник в Европейския съвет за външни отношения.

НАТО постоянно увеличава контрола си върху Балтийско море, което е ключов морски портал за руския флот, който има бази край Санкт Петербург и в силно милитаризирания ексклав Калининград. По време на Студената война само Дания и Германия в крайния западен край на Балтийско море бяха в Алианса. Присъединяването на Полша към НАТО през 1999 г. и на трите балтийски републики през 2004 г. поставя по-голямата част от южния бряг на морето под контрола на алианса.

Финландия и Швеция в НАТО ще затворят примката на морето от север, оставяйки на Русия ограничен достъп. Двете страни се отказаха от дългогодишния си неутралитет, в случая на Швеция датиращ от векове, и през май миналата година подадоха заявление за присъединяване към Алианса след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Това означава значително разширяване на границата на НАТО с Русия, засилване на отбраната в Северна Европа и повишаване на надеждността на възпиращата сила на Алианса.

"Балтийските държави се притесняваха, че ще бъдат малко изолирани", каза Камил Гранд, бивш помощник-генерален секретар на НАТО. "Човек може да си представи, че Швеция и Финландия нямаше да ги подведат, но достъпът до пристанищата и летищата не беше гарантиран на 100 процента."

Присъединяването на Швеция и Финландия означава и разширяване на присъствието на Алианса в Арктика, който става все по-стратегически както за Русия, така и за Китай.

Твърда сила

Във вторник съюзниците от НАТО се споразумяха да приложат обновени регионални планове за отбрана. Присъствието на Швеция и Финландия като членове ще бъде напълно отразено в плановете, ученията и целите на Алианса, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция.

Двете скандинавски страни ще помогнат за по-ефективното изпълнение на "магическото обещание" на член 5, според Кристине Берзина, управляващ директор на Геостратегия Север на Германския фонд Маршал.

Добавянето на добре оборудваните шведски и финландски военни сили ще затрудни значително Русия при потенциалното организиране на нападения в региона.

"Трябва да разполагате с достатъчно средства, за да може в случай на кримски или украински сценарий да има реална възможност за защита на територията", каза Берзина. "При наличието на Финландия и Швеция, както и на [шведския балтийски остров] Готланд, който е толкова близо до Калининград, в случай на много малко вероятна, но възможна агресия от страна на Русия, Русия не може да използва морето за свое стратегическо предимство, както би могла в момента."

На място това означава повече обмен на информация, повече съвместни учения и планиране и повече военна интеграция.

Например финландски изтребител, летящ в близост до руската граница, може да събира данни и да комуникира с норвежците, които след това могат да поискат повече информация или да помолят самолета да лети на друго място, каза Шарли Салониус-Пастернак, водещ изследовател във Финландския институт по международни отношения.

Преди членството в НАТО "можехте да го направите технически, но от политическа гледна точка не можехте да планирате да го направите", каза той.

Войници, подводници, 5G

Макар да се възползват от защитата на НАТО, Стокхолм и Хелзинки ще предоставят и възможности по отношение на противовъздушната отбрана, сухопътните сили и военноморския потенциал.

"Двете държави вече са оперативно съвместими с НАТО, оперират с оръжейни системи по стандартите на НАТО и участват в мисии за учения на НАТО, което е една от причините, поради които те успяха да влязат толкова бързо", каза Гранд, като добави, че Хелзинки и Стокхолм няма да бъдат "безплатни ездачи" в Алианса.

За разлика от повечето европейски държави Финландия не спря да харчи пари за армията след края на Студената война.

Според финландските медии Хелзинки разполага с един от най-големите артилерийски арсенали и сухопътни сили в Европа, като се нарежда пред тежки сили като Франция, Германия и Великобритания. наскоро Финландия обнови въздушния си флот и се очаква до 2026 г. да разполага с 64 изтребителя F-35, произведени в САЩ.

През 2017 г. Швеция възстанови наборната военна служба, която се прилага както за мъжете, така и за жените.

Стокхолм намали разходите за отбрана през 90-те и 2000-те години, но през последните години отново започна да ги увеличава. Въпреки това тя не очаква да достигне целта на НАТО от 2% от БВП преди 2026 г.

Силата на Стокхолм е във военноморските му сили, които са добре калибрирани за Балтийско море. Шведските военновъздушни сили са оборудвани с разработените на местно ниво изтребители „Грипен“, които са предназначени да отговорят на руско нападение и разглеждани като възможно оръжие, което може да бъде подарено на Украйна.

Освен с оръжия, Швеция и Финландия могат да помогнат на НАТО и с 5G - петото поколение телекомуникационна инфраструктура, каза Гранд.

Двете скандинавски държави "носят ноу-хау в една важна технология и са надеждни партньори в разгръщането на 5G за военни нужди", обясни той. Финландската „Nokia“, шведската „Ericsson“ и китайската „Huawei“ доминират на гражданския пазар на 5G.

Напредналите военни и технологични възможности на двете държави идват от това, че са извън НАТО, каза Берзина.

"Те са добри във всичко", каза тя, "защото са били сами". /БГНЕС

------------------------

Лаура Каяли за „Политико“