Политико: Давос се опитва да свикне със свят без Русия

За втора поредна година западните санкции не позволяват на руски официални лица и олигарси да присъстват на Световния икономически форум в Давос, швейцарския ски курорт, който е домакин на ежегодната икономическа среща.

Това е добре дошла новина за мнозина, това е и победа за украинците, които присъстват на тазгодишната конференция, тъй като те засилват призивите си за повече оръжия от съюзниците.

Но това също така принуждава световните изпълнителни директори да се справят с новата реалност - как да работят в свят, в който сътрудничеството с Русия е изключено.

В старите времена водещите световни бизнесмени отпиваха водка с лед в „Дома на Русия“, неофициалното посолство на страната на форума, и бързаха да сключат сделки с руските олигарси и финансови лидери.

Сега обаче западните санкции изключват основните представители на властта в страната. Отсъствието на Русия в Давос накара официалните лица и ръководителите на бизнеса тук да повдигнат задкулисни въпроси за това докога световната бизнес общност ще може да игнорира Москва и едновременно с това да намери нови пазари за енергия, метали и храни.

"В момента все още има въпроси за това дали има добри дългосрочни заместители на руския нефт и газ", каза един от западните служители в Давос пред „Политико“, запазвайки анонимност.

Освен това "те се превърнаха в един от водещите износители на зърно... и направиха това в условията на санкции, а отчасти и в отговор на санкциите", каза Томас Греъм, който е бил специален помощник на президента и старши директор за Русия в Съвета за национална сигурност по време на управлението на Джордж Буш-младши.

Русия е започнала да изгражда своя селскостопански сектор преди въвеждането на санкциите, каза Греъм. Но след като Западът започна да налага тези финансови мерки, Русия инвестира много в местно производство на пшеница, вместо да разчита на внос, за да изхранва народа си.

През последните осем месеца Москва до известна степен се справи със санкциите, като намери алтернативни пътища за внос чрез Китай и страни от глобалния Юг.

"Санкциите не оказаха такова непосредствено въздействие, каквото хората на Запад си мислеха, че биха могли да окажат", казва Анджела Стент, сътрудник в мозъчния тръст „Brookings Institution“ във Вашингтон.

Русия също не участва в миналогодишната среща, която се проведе през май, три месеца след инвазията. Експертите и длъжностните лица смятаха, че санкциите ще опустошат руската икономика. Месец по-късно руското правителство обяви дефолт по външния си дълг за първи път от десетилетия насам.

Това породи опасения сред бившите бизнес партньори на Москва тук, че международният бизнес ред се променя. При наличието на санкции, които не могат да бъдат оттеглени лесно, тези компании ще загубят потенциални изгодни възможности. Това не е от значение за някои компании, които смятат, че продажбата на активи от Русия е морален императив. Други обаче се опитват да преосмислят глобалните си бизнес стратегии.

"Русия е до голяма степен изолирана от Запада, но, разбира се, не е изолирана от останалия свят. Глобалният Юг нито е осъдил Русия, нито е наложил санкции на Русия", казва Стент. Той има предвид група държави, които често са описвани като такива с едни от най-бедните и най-слабо индустриализирани икономики. "Имате страна като Индия, която е партньор на САЩ, известна с това, че купува големи количества руски петрол."

Русия отново инвестира в дипломатически отношения в Африка, където през последните няколко години разширява своите бизнес възможности. През 2019 г. Русия беше домакин на първия си руско-африкански икономически форум в Сочи. Москва разчита и на групата "Вагнер" за разширяване на руското влияние на континента. /БГНЕС

-----

Анализ на Ерин Банко за „Политико“

Авторът е репортер по въпросите на националната сигурност за „Политико“ с фокус върху разузнавателната общност.

Категории:

Тагове: