Политико: Санкции на САЩ срещу българи за корупция, ЕС не прави нищо

Ходът на Вашингтон е най-голямата акция в рамките на един ден по Закона "Магнитски", пише „Политико”.

Кадър от протестите през 2020 година в София

Съединените щати въведоха в сряда широки антикорупционни санкции срещу известни влиятелни българи и над 60 организации. В същото време ЕС не успява да се изправи срещу спираловидната криза на върховенството на закона в балканската държава, пише в анализ на „Политико”.

Необичайно мащабният ход на Америка поставя в неудобно положение ЕС, тъй като разкрива неспособността на блока да контролира собствения си заден двор заради множество корупционни скандали, често свързани с еврофондове, които се оказват в ръцете на българската мафия и на мощни олигарси. Предприетата стъпка представлява най-мащабното действие на Америка в рамките на един ден по силата на Глобалния закон за противодействие на злоупотребата с човешки права в страната, който е насочен срещу корупционни практики и нарушения на човешките права по целия свят.

„Съединените щати подкрепят всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България“, заяви директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи Андреа М. Гаки.

За разлика от тях ЕС очевидно избра да не застане зад българите, борещи се с корупцията.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Ангела Меркел си затвориха очите за срива на върховенството на закона в най-бедната държава от ЕС през последните години. Бившият министър-председател Бойко Борисов, който доминираше в политиката на страната почти десет години, беше техен близък съюзник на политическата сцена на ЕС в дясноцентристката Европейска народна партия и властта му никога не бе оспорвана заради слабостите в съдебната система на страната. Въпреки че бившият пожарникар и шампион по карате загуби властта си по време на изборите през април, неговата партия ГЕРБ все още води в проучванията преди поредните избори на 11 юли.

Докато корупцията отдавна е идентифицирана като проблем в България, мащабът на скандалите с подкупи през последната година разкри как олигархичната мафия е овладяла ефективно държавата, упражнявайки контрол чрез институции като съдебната власт, службите за сигурност и медиите.

Най-високопоставеното санкционирано лице е Делян Пеевски - противоречив медиен магнат и бивш депутат.

„Пеевски регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество”, пише в решението си за налагането на санкции Министерството на финансите на САЩ.

Пеевски, който е свързан с Движението за права и свобода - член на либералната група "Обнови Европа", се очерта като един от символите на корупционните проблеми в страната. САЩ заявиха, че „работил активно за оказване на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г.”.

Департаментът санкционира и беглеца и казино барон Васил Божков „Черепа“ - един от най-богатите български граждани, и Илко Желязков, който в момента работи в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, както и 64 организации, свързани с тези лица, като прекъсва достъпа им до американската финансова система.

Успоредно с това Държавният департамент на САЩ обяви забрани за влизане в страната по-широк списък с български публични личности и техните семейства, включително бивш заместник-министър.

„Големият въпрос е кого са корумпирали?“, каза Елена Йончева - член на Европейския парламент, която е водещ критик на Борисов и член на Българската социалистическа партия.

Върхът на айсберга

В обяснението на решението си Министерството на финансите пише, че Божков, който в момента е беглец в Дубай, но въпреки това е регистрирал политическа партия, спечелила почти 3% от гласовете на изборите през април, е „подкупвал няколко пъти държавни служители на “, включително „ настоящ политически лидер”.

В него се казва още, че бизнесменът е „планирал да осигури парична сума на бивше българско длъжностно лице и на български политик по-рано тази година“, с цел Божков да бъде подпомогнат да „създаде канал за руски политически лидери, които да оказват влияние върху български правителствени служители“.

Министерството на финансите обвини и Желязков, че е действал като фронтмен на Пеевски в корупционни сделки.

Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна, твърди правителството на САЩ.

Христо Иванов – лидер на партията за борба с корупцията "Да България", приветства санкциите.

„Пеевски и Божков са участници в голяма корупционна схема, която трябва да бъде разбита, а Борисов трябва да напусне политическата сцена“, каза той пред репортери в София.

Мая Манолова, бивш омбудсман и един от лидерите на „Изправи се! Мутри вън!” - опозиционна партия, вдъхновена от вълната от антикорупционни протести миналата година, заяви, че санкциите подчертават острата нужда от реформи.

„Българите искат да видят как техните институции най-накрая засилват борбата си срещу корупцията“, каза тя пред онлайн платформата за новини Dnevnik.bg „Българската държава е единствената, която не е осъзнала необходимостта от решителни мерки срещу подкупите”, твърди Манолова.

В изявление късно снощи българското външно министерство не разгледа конкретните случаи, но заяви, че страната е ангажирана с борбата с корупцията и остава в готовност за диалог с Вашингтон.

До публикуването на материала партията на Божков отказа коментар.

Междувременно Пеевски отхвърли решението на САЩ и обеща да го оспори.

В отворено писмо, изпратено до българските медии, той определи санкциите като „абсолютно неприемливи, предубедени и нарушаващи буквата и духа“ на Закона "Магнитски".

„Не съм направил нищо, за да наруша международно признатите права на човека, не съм държавен служител и не съм участвал в актове на корупция“, каза той.

Мотивите на Вашингтон за налагане на санкциите „не включват нито един верен факт“, добави той. /БГНЕС