"Политико": Свикнете да произнасяте името Кристалина Георгиева

Новият управляващ директор на Международния валутен фонд трябва да обедини света, когато водещите икономики се борят с глобалното забавяне и вдъхновената от Тръмп търговска война.

Свикнете да произнасяте името на Кристалина Георгиева. Тя е най-могъщата жена във Вашингтон, която не се казва Нанси, пише Райън Хийт в анализ за „Политико“.

Новата ѝ работа в Международния валутен фонд - 75-годишната институция, която действа като световна мрежа за икономическа безопасност, разпределяща милиарди за поддържане на провалени икономически държави и предпазваща глобалната икономика от срив, е изправена пред особено остри предизвикателства. Когато световните финансови министри - господарите на МВФ, се събраха във Вашингтон този уикенд на първата годишна среща с Георгиева, икономическият растеж се забавя в 90 процента от света и се очертава рецесия. Търговията също се забавя на фона на американските и китайските атаки и несигурността за Брекзит.

Но предизвикателствата пред Георгиева започват по-близо до дома.

Членовете на МВФ вече не са съгласни по много неща, от това как да засилят растежа до това как да управляват себе си. А програмата на Георгиева вероятно ще ги изтласка допълнително от зоните, в които се чувстват удобно.

Тя иска да отдръпне Фонда от ортодоксалния му произход, така че той да се занимава с „човешката сигурност“ (любима фраза на Георгиева) и да предоставя превантивни икономически грижи, а не принудителни икономически лечения.

На практика това означава възприемане на равенството между половете, налагане на зелени инвестиции и изравняване на глобалните институции. Паскал О'Донахю, финансовият министър на Ирландия, каза на „Политико“, че програмата на Георгиева е "много вълнуваща и важна" - силни думи от страна, която все още беше затънала в спасителния план на МВФ през 2017 г.

Подходът е най-вече продължение на вярата на предшественика й Кристин Лагард в общия икономически.

Кристалина Георгиева и Кристин Лагард

Докато Георгиева иска да разшири дневния ред на МВФ, тя всъщност ще има по-малко пространство за маневриране, отколкото досега, когато беше изпълнителен директор на Световната банка.

Георгиева ще трябва да спечели както Изпълнителния съвет на МВФ - 24-членен орган, който е по-активен от четирите фрагментирани съвета на Световната банка –така и персонала на фонда, който най-вече се радва на заплати без данъци и удобно работно време. Много служители биха предпочели фондът да се придържа към това, което те смятат за основна дейност на икономическото наблюдение.

Там, където Георгиева има предимство пред Лагард, е това, че е първият истински вътрешен човек във Фонда от десетилетия. Тя е упорит доктор на икономическите науки с 30-годишен опит, работещ за глобални и регионални институции като Световната банка, ООН и Европейския съюз.

Това, което традиционалистите отхвърлят като неосновен бизнес, Георгиева вижда като съществена част от глобалния пъзел.

За нея глобалните институции трябва да се приравняват както хоризонтално помежду си, така и вертикално с популациите, които поддържат.

Едно е за МВФ да каже, че подкрепя целите на ООН за устойчиво развитие. Но не трябва ли МВФ, Световната банка и ОИСР да имат съвместна стратегия по неравенството или по други глобални теми като изменението на климата?

„При издигане на нейната кандидатура се появи привеждане в съответствие (между глобалните институции)“, заяви Самир Сюлейманов, ръководител на отдела за стратегически инициативи на Световната банка, който работи с Георгиева с прекъсвания в продължение на две десетилетия. Той казва, че работата по привеждане в съответствие вече е в ход и Георгиева „е в съгласие с Дейвид Малпас [номинираният от Тръмп президент на Световната банка] по много неща. Сега се очаква увеличаване на изравняването. Ако не съвместни действия, тогава координирано мислене и подходи.“ За Лагард, която започва като ръководител на Европейската централна банка през декември, изглежда, че е настъпил моментът за подобна координация.

Кристалина Георгиева и Антонио Гутериш

Георгиева, която е на 66 години, също ще трябва да активира личните си отношения с лидери като Владимир Путин (Георгиева говори руски и навремето ръководеше московския офис на Световната банка), Нарендра Моди, Ангела Меркел и Еманюел Макрон, за да увеличи влиянието на МВФ.

За да бъде разбрана програмата на Георгиева и съюзниците, с които тя ще работи, означава по-специално разбиране с Франция. Французите заемат председателството на МВФ в продължение на 49 от последните 56 години, считайки поста почти като свой.

И все пак Франция беше принудена да постави Георгиева като президент на МВФ - френският министър на финансите Брюно льо Мер прекара доста време през в разговори по телефона с колегите финансови министри, уреждайки нещата, въпреки че това означаваше да тласне фонда да се откаже от обичайната досега възрастова граница за поста, която беше 65 години.

Ако в договореността нямаше „танто за танто“, това е така, защото не беше нужно. Френското правителство споделя холистичните възгледи на Георгиева как да стимулира растежа: чрез инвестиции в жени, зелена икономика и цифрова революция. А Георгиева създаде съюз с президента на Франция Макрон от 2015 г., когато той беше арогантен млад министър на икономиката, а тя беше вицепрезидент на Европейската комисия.

Тяхната цел тогава: Натиснете скъперническото германско правителство да отвори портфейла си. Тяхната цел сега: да убедят скъперническото германско правителство да се възползва от исторически ниските лихви, за да инвестира в прехода си към екология и отбрана, като Лагард също е на тяхна страна.

С други думи, Георгиева и Франция ще споделят програма през 2020 г. и след това. Но ще отнеме повече от Франция, за да задържи Георгиева извън затруднения.

Доколкото администрацията на Тръмп по подразбиране е в скептичен режим по отношение на международните институции Георгиева има нужда от американски съюзници. Тя ги има в лицето на Иванка Тръмп и Малпас, нейният бивш шеф на Световната банка, назначен от Тръмп, в допълнение към редицата от връзки, които тя разви с администрациите на Буш и Обама, най-вече като съмишленик на Робърт Золик, бивш президент на Световната банка.

Георгиева и американската администрация вече са в съгласие по отношение на равенството между половете. Георгиева обеща да го преследва безмилостно в ход, който съвпада с програмите на Иванка Тръмп W-GDP и We-Fi. Известно е, че Тръмп и Георгиева се сближиха през последните две години, като Белият дом сигнализира, че поддържа отворена врата за възможности за сътрудничество с МВФ. (Министерството на финансите на САЩ, което управлява отношенията на САЩ с МВФ, не отговори на искане за коментар).

Най-голямо напрежение със САЩ може да предизвика политиката в областта на климата. Георгиева използва някои от първите си изяви на срещите на МВФ миналата седмица, за да обяви, че климатичният риск скоро ще бъде интегриран в икономическия надзор и препоръките на МВФ. МВФ не само поддържа данъците върху въглеродните емисии, но този месец предложи ставка от 75 долара на тон през 2030 г., като призна, че това означава, че „битовите сметки за електричество ще се увеличат с 43 процента кумулативно през следващото десетилетие“.

Опитът на Георгиева показва, че ще се справи с климатичните проблеми почти чисто икономически, когато причината за изменението на климата има по-малко значение от реакцията. Екипът на Световната банка на Георгиева посочи удвояване на инвестициите си за действия за климата - на 200 милиарда долара между 2021-2025 г. – което се случи по време на администрацията на Тръмп и под ръководството на Георгиева.

Задържането на Китай в МВФ може да бъде най-трудната от всички задачи на Георгиева. Засегнат от дългогодишната съпротива на напредналите икономики да се дава още по-голяма власт на развиващите се икономики в сложната структура на гласуването на МВФ, Китай агресивно работи около МВФ за създаването на собствена поредица от инфраструктурни и инвестиционни банки през последните пет години: Азиатската инвестиционна банка за инфраструктура, Фондът за инфраструктура на Пътя на коприната, кризисен фонд от 240 милиарда долара, наречен инициатива Чианг Май и договор за ликвидност с Бразилия, Русия и Южна Африка.

Георгиева може поне да предприеме по-директен опит от всеки в работата с груби акционери в многостранни институции. Георгиева беше дълбоко замесена в последните две многомилиардни увеличения на капитала на Световната банка и в увеличаването на дела на гласовете, притежавани от „развиващите се и преходни“ икономики в банката. Като главен оперативен служителна ЕС Георгиева управляваше бюджета и системата за човешки ресурси, два от най-големите източници на напрежение между държавната служба на блока, страните членки и населението с право на глас.

Сулейманов от Световната банка заяви, че макар "разбира се, че тя има свои собствени възгледи", най-голямата сила на Георгиева е "специална способност да се намери достоверна обща позиция. Тя го прави, без да превръща общата позиция в най-ниския знаменател".

Това, за което Георгиева няма талант, е да страда за глупаци и тези, които се опитват да нарушат или променят правилата.

Любезната усмивка на българката и позитивният и мек маниер прикриват желязна воля.

Когато през 2011 г. главният дипломат на ЕС Катрин Аштън искаше да прибере хуманитарната мисия на Георгиева в собствената си дипломатическа служба, Георгиева неочаквано каза публично, че промяната ще се случи „през трупа ми“. Георгиева спечели.

Когато тя се умори с макиевелистката тактика на Мартин Зелмайер, тогавашен шеф на кабинета на президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, мъж, когото тя определи като "отровен" пред „Политико“, Георгиева уреди в Световната банка да създаде нов изпълнителен директор пост, след което напусна.

От тази своя последна голяма институционална роля Георгиева няма да си тръгне набързо. /БГНЕС