Политиците гласуваха: Без хаос и с много отговорност

Политическите фигури упражниха правото си на вот в изборния ден. Направените заявки в София са за по-ускорено развитие на града – по-чиста столица, ремонтирани улици, без хаос, управление с много отговорност и град, свободен от властта на парите, предаде репортер на БГНЕС.

Решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване е водеща тема в днешния ден, когато избирателят няма друга опция, освен хартията.

Денков: Хората да са спокойни, че изборът им ще бъде отчетен правилно

„Гласувах за инженери, архитекти, които могат да направят София много по – чиста и красива, в която искаме да живеем. Да имаме детски градини и да бъдем нормална европейска държава“. Това заяви премиерът акад. Николай Денков. Премиерът призова всички да излязат и да гласуват.

„От вас зависи в каква среда ще живеете през следващите 4 години. Днес хората трябва да бъдат спокойни, че ако гласуват техният избор ще бъде отчетен правилно“, каза още Денков.

Хекимян: Нагледахме се на хаос, време е София още по-добре да бъде управлявана

Призовавам хората да гласуват, това е начинът, по който гласът ни е да е чут, гласувах за по-сигурна, по-чиста и по-подредена София, за хората, които са доказали, че могат да носят отговорност. Това каза кандидатът за кмет на София Антон Хекимян.

Гласувах хаосът в София и други общини да не се повтори. Нагледахме се на хаос, време е София още по-добре да бъде управлявана. Щях да гласувам с машина, ако не бяхме загубили доверието в този процес. Искам отговори от политическите лица, които дължат отговори, но не го чух през последните 48 часа, добави Хекимян. Имам доверие във всички хора, които участват в изборния процес, подчерта още той.

Васил Терзиев: Вотът днес предопределя какво ще се случва в София. Поправителен няма

Дали е хартия, пергамент или на камък, отговорността е у нас. Проблем е, че махнаха машините, начинът, по който го направиха е скандален, но това не променя отговорността на всеки един от нас. Надявам се, че вотът няма да бъде опорочен. Това заяви кандидатът за кмет на столицата на коалицията “Продължаваме промяната - Демократична България” и Спаси София” Васил Терзиев.

Гласувах за по-добра, по-уредена и по-добре управлявана София. За град, в който сме горди, че живеем. Оптимист съм за бъдещето на София и за бъдещето на всички нас, каза още Терзиев, след като упражни правото си на глас. Надявам се да висока избирателна активност, тъй като изборът днес предопределя състава на Столичен общински съвет, предопределя нещата, които ще се случват или не в този град. Поправителен няма, каза още кандидатът за кмет на града. Той призова столичани да не бъдат апатични, а да излязат и да гласуват.

Григорова: Гласувах за град, освободен от властта на парите

Гласувах за София, в която всеки гражданин може и трябва да е чут. Надявам се, че споровете за технологията не са засенчили идеите и посланията на кандидатите. Призовавам всеки да не се приема за ням свидетел на това, което се случва в живота му. Това заяви Ваня Григорова, кандидат за кмет на столицата, след като упражни правото си на вот.

Ние сме участници в политиката, не статисти и сега трябва да покажем какво искаме и какво не искаме да се случва в София.

Гласувах за София, която трябва да е по-светъл и по-свободен град, освободен от властта на парите, град, където всеки се чувства у дома си. Град без елитни и неелитни училища, град без частни улици, хората нека да излязат и да покажат че хората са по-важни от машините, добави Григорова. На въпрос на БГНЕС дали според нея ще отиде на балотаж, Григорова отговори: Очаквам да победя, не да отида на балотаж. След 30 г. власт на парите, хората вече трябва да се усетят представени, подчерта още Григорова.

Петков: Колкото повече гласуват, толкова по-малка ще е тежестта на изборните измами

Гласувах да няма пореден ремонт на ул. Шишман. Гласувах и улицата на един приятел да бъде ремонтирана, гласувах фасадите на училищата да станат по- хубави, общинските болници да станат по -нормални. Гласувах да мога в следващите 4 г. да казвам на местната власт искам това, а не друго, защото съм си дал гласа. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков, който упражни правото си на вот.

Важно днес е, че колкото повече гласуват, толкова по-малка ще е тежестта на всякакви изборни измами, добави Петков. Гласувайте като машини, въпреки че използвате хартия, ми хареса тази реплика днес. Броят на невалидните бюлетини ще бъде ясно отчетен и всички българи, ще видим какво значи да се върнем с гласуване на хартия отново. Аз се грижа за моята улица, за моя град и затова ще дам гласа си, нека всеки да си каже това, призова Петков.

Христо Иванов: Ще трябва пак да се отваря Изборният кодекс

Пътят на реформите е безалтернативен. Много е важно всеки от нас да разбира своята отговорност и да излезе днес да гласува. Утре няма да можем да гласуваме, днес трябва да го направим. Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Хартиената бюлетина за съжаление има доказани най-различни слабости и възможности за злоупотреба. Машинното гласуване беше отменено без аргументи, но независимо от това не бива да позволяваме това да демотивира хората. Срещу машинното гласуване беше водена дълга война от всички партии, безотговорно. Очевидно ще трябва пак да се отваря Изборният кодекс, добави Иванов.

Фандъкова: Гласувах за това София да продължи да се развива

Гласувах за това София да продължи да се развива, работата да продължи, заяви пред БГНЕС Йорданка Фандъкова, която рано сутринта упражни правото си на вот в 73 СУ “Владислав Граматиков”.

Надявам се, че следващият кмет ще продължи с още по-високо темпо да работи за София, каза още Фандъкова.

На влизане в училището, чийто директор бе преди да седне на кметския стол на “Московска”, анкетьори пред 93-та секция бързат да я питат дали няма да се върне към професията в сферата на образованието.

Йорданка Фандъкова е категорична, че оставя на наследника си град със стабилни финанси, с готови проекти и с проекти в изпълнение.

Желязков: Партиите да седнат и да поговорят за сериозни промени в Изборния кодекс

„Гласувах за развитието на града, в който съм роден и в който съм избрал да живея и работя. Гласувах градът да изпълнява девиза си, това, което се случва през последните 20 години“. Това заяви председателят на НС Росен Желязков.

„Градът нямаше транспортна инфраструктура, сега градът напълно изпълнява девиза си. Благодаря на Йорданка Фандъкова, която беше принципна и изпълни съдържанието си“, каза още Желязков.

Председателят на НС коментира, че гласуват хора, не гласува средството за упражняване на глас, така че моралът е в хората. Вярвам, че ще имаме избор, който да доведе до избор на достойни представители на местното самоуправление“, подчерта Росен Желязков.

Желязков подчерта, че е счел за нужно докладът на ДАНС да стане публичен. „Нека да минат страстите от днешния ден и балотажът през следващата седмица. Според мен отговорността на политическите партии е да се седне и да се поговори за сериозни промени в Изборния кодекс, така че техническите средства да не разделят“, добави още председателят на НС.

Борисов: Беше ни приятно да побеждаваме с машини, но ЦИК взе правилно решение

Гласувах да продължи да се управлява София добре, да правим детски градини, училища, паркове, фонтани, алеи. Надявам се новият кмет да започне да строи от Люлин до „Цар Борис“, детската болница, която спряха да строят. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който упражни правото си на глас в Банкя.

Мисля, че това което стана в последните дни не е добре, на нас ни беше най-приятно да побеждаваме с машини, само че се получиха укорими неща и бих визуализирал, за да ме разберете. Имате парола на телефона и компютъра, как бихте се почувствали ако някой иска да ви копира паролата. Ето това направиха в последните дни, без да има право след издадена заповед, че не може да се снима, той отива и снима с телефона, това освен да буди недоверие у хората, не съм този, който да ги окачествява като дали е само укоримо или е намеса, добави Борисов.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че решението на ЦИК е било правилно.

Нинова: ЦИК си взе решението, недоволните могат да обжалват

Гласувах за промяна на досегашния модел на управление, за прозрачност, затова парите да се харчат честно и открито, да няма задръствания, да няма презастрояване, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, която упражни правото си на вот.

Решението за отменя на машините не е повлияло тежко. Активността е малко по-висока дори. Важно е изборът да е честен и прозрачен, има видеонаблюдение, членовете на СИК да го имат предвид, ако някой е решил нещо да прави вечерта при преброяването. Имахме опасение, че това може да рефлектира върху избирателната активност. Истинността на вота довечера зависи от членовете на ОИК и СИК, подчерта Нинова.

Четох доклада на ДАНС. ЦИК си взе решението, уважаваме тяхното решение, тези, които не мислят така, могат да обжалват във ВАС, каза още Нинова. Според нея проблемът с машините няма да свърши с днешните избори.

Георги Георгиев: Гласувах за развитието на София

“Изборите днес са изключително важни, защото ще покажат в каква посока и как ще се развива София през следващите 4 години”. Това каза Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет и втори в листата за общински съветници от ГЕРБ-СДС след като упражни правото си на глас.

“Гласувах, за да може градът да продължи да се развива. Гласувах с преференция за общински съвет, както и за кмет на общината и на района”, казва Георгиев. И призовава избирателите също да бъдат активни и да отидат до урните.

Бонев: Корупцията в София навършва пълнолетие. Гласувах за истинска промяна

Гласувах за истинска промяна на София, защото корупцията днес и на тези избори навършва 18 години, навършва пълнолетие. Това заяви кандидатът за общински съветник и водач на листата на коалицията ПП-ДБ и „Спаси София“ Борис Бонев.

Отмяната на машинното гласуване Бонев определи като "активно мероприятие с много добра координация между служби, партии и институции. На практика саботаж за честността на вота".

От нас зависи дали ще отворим най-накрая нова страница за София. Призовавам всеки да излезе и да гласува, особено за Общински съвет, защото там втори тур няма. Хората, които изберем сега, са циментирани за следващите 4 години. Затова е важно да няма анонимни, които само ще натискат копчетата по партийна повеля, подчерта Бонев.

Гласувайте и София ще се промени към по-добро, призова Бонев и в заключение каза, че независимо от партийната принадлежност, всеки има интерес от честни избори. /БГНЕС