Политиците гласуваха: за модерни градове и прозрачно управление

Политическите лица гласуваха на втория тур на местните избори. Те бяха категорични, че гласуват за модерна, европейска и демократична столица, а кандидатите за кметове в някои от останалите градове гласуваха срещу скритите бизнеси и корпоративни интереси в градовете им, както и за честно и прозрачно управление, предаде репортер на БГНЕС.

В битката за София се състезават за кмет Васил Терзиев от ПП-ДБ и „Спаси София“ и Ваня Григорова, издигната от БСП за България и „Обединена левица“.

Васил Терзиев: Всеки глас обезсмисля безобразията по веригата

Надеждата ми е хората да разберат, че силата е в тях. Апелирам хората, които не са излезли да гласуват, днес да го направят, защото следващият поправителен е след 4 години. Това каза кандидатът на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (Спаси София) за кмет на столицата Васил Терзиев.

След като упражни правото си на глас на машината в секция в 118 училище в квартал „Младост“, Терзиев изрази надежда за по-висока избирателна активност на днешния балотаж.

500 хиляди невалидни гласа е безобразие. 15-16% от пуснатите бюлетини да са невалидни е ненормално, каза още Терзиев и посочи: Явно не им се получава броенето на някои хора.

Попитан как приема коментара на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който каза, че въпреки че не му идва отвътре, ще го подкрепи, Терзиев отговори, че може да се е пошегувал. "Той всеки ден се шегува, така че не знам днес в какво настроение се е събудил", допълни той.

Разчитам на гласовете на софиянци, които виждат в моята кандидатура и в районните кметове по-добър път. Една от лошите практики, които ще прекъснем, е да няма вече „мой кмет, твой кмет“. Градът страда от фаворитизирането, категоричен е кандидатът за кмет на София.

Ваня Григорова: Гласувах за град, свободен от корпоративни зависимости

Гласувах за демократичен град, свободен от корпоративни зависимости. Гласувах за град без омраза, в който може да се гледаме очи в очи. Такава беше и цялата ми кампания. Сега смятам, че кандидатите трябва да млъкнат, за да могат да говорят избирателите.

Това каза кандидатът за кмет на София Ваня Григорова.

Според кандидата за кмет на БСП и „Обединена левица“ технологията на гласуване няма никакво значение. „Който както иска, но нека да гласува“, посочи тя, след като пусна хартиената си бюлетина в 94-то СУ „Димитър Страшимиров“.

Гласувах с чувство на надежда, заредена от ентусиазма и енергията, която виждам у хората – на пазара, на работното им място, на улицата. Силно се надявам днес хората да намерят мотив да отидат до урните и да са разбрали, че от тях зависят следващите 4 години, каза още Григорова.

Кандидатът за кмет на столицата подчерта, че сега е времето, когато гражданите трябва да разберат какво наистина е демокрацията.

Денков: Проблемите с машините са резултат от недобрата координация между институциите

Проблемите с машините са резултат от недобрата координация между институциите, отговорността е на ЦИК. Като свършат изборите, трябва да се постави въпросът за доверието в изборния процес. Това заяви премиерът Николай Денков, след като упражни правото си на глас.

Излезте и гласувайте за този, който искате да управлява. Независимо дали с машина или хартия, излезте и гласувайте. Имаме проблем с доверието, то беше нарушавано в последните години, каза още Денков.

Той коментира войната на терористичната групировка "Хамас" срещу Държавата Израел, като подчерта, че напрежението е много високо. "Всички разбират, че ако ескалира конфликтът, това може да има огромни последствия по целия свят, затова е важно да се намери правилният баланс", добави той и посочи, че е ключово да се освободят заложниците, както и да се намали опасността от този тип атаки от страна на "Хамас", защото те нямат задръжки.

Премиерът подчерта, че е важно да не бъде предизвикана хуманитарна криза. Според него, трябва да се чуе и гледната точка на Държавата Израел, но и да внимаваме и от другата страна да има хуманитарна подкрепа, затова и двете страни трябва да се чуят.

Денков заяви, че не е имало разговори за военна подкрепа.

Илияна Йотова: Гласувах за смел човек, който има решения

Гласувах за силен човек, който показа, че има позиция и не се измъква с общи формулировки. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която упражни правото си на глас на днешния балотаж в София с машина.

Тя определи машинното гласуване като най-защитения начин за гласуване.

Според вицепрезидента въпросът за поисканата от премиера Денков оставка на шефа на ДАНС Пламен Тончев и отменения машинен вот на първи тур не е тема, която се решава с изявление в навечерието на изборите или в самия изборен ден.

Петков: Оценявам, че в края на кампанията Борисов взе правилното решение

Очаквам по-голяма избирателна активност. Гласувах, за да не сравнявам София нито с Москва, нито с Троян, гласувах след 4 г. ние да сме горди колко много е прогресирала столицата. За всички млади хора, излезте и гласувайте днес, вашето бъдеще зависи от вашия глас. Това каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Бабите и дядовците, майки и бащи, не гласувайте с носталгия. Няма малки и големи българи, всички българи са големи и трябва да гласуваме заедно, за да имаме голяма България, добави Петков.

Днес вярвам на софиянци, на нашия град и мисля, че няма вариант, в който софиянци да не изберат бъдещето и на европейска столица. Оценявам, че в края на кампанията Борисов взе правилното решение, подчерта той.

Христо Иванов: Този вот ще определя посоката на развитие на страната

Гласувах за модерна европейска София, която се развива с бързи крачки напред, която реализира огромния си потенциал, която не се оглежда назад, а гледа напред. Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Той поясни, че е упражнил правото си на глас с машина. “Сигурно, удобно, гарантиращо гласа ми. С машина гласувах”, посочи той и призова гражданите да излязат да гласуват.

Според него, “при тази война, която беше проведена срещу машинното гласуване, то запазва доверието на гражданите. Ще трябва да проведем разговор как да гарантираме машинното гласуване”, смята той.

Иванов изрази надежда, че през днешния ден гражданите ще отидат да гласуват. “Този вот ще определя посоката на развитие на страната и от тази гледна точка моят призив е излезте и гласувайте. Това е вашата отговорност за вашето бъдеще”, каза още той.

В битката за Пловдив се изправят Костадин Димитров от ГЕРБ и Ивайло Старибратов от ПП-ДБ.

Костадин Димитров гласува за град, в който всеки гражданин има глас и място

Пловдив е бъдещето – град, в който всеки гражданин има глас и място, и всяко място е поддържано с грижи. Това заяви кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Костадин Димитров.

През цялата кампания от устата ми не излезе нито една негативна дума за опонентите. Водих позитивна кампания, в която описахме проблемите на града и дадохме решения, каза още Димитров, след като упражни правото си на вот с хартиена бюлетина.

Гласувах с хартиена бюлетина, защото става бързо и лесно. Нямам нищо против машинното гласуване, стига да се броят разписките, подчерта кандидатът за градоначалник на града под тепетата.

Като най-належащи проблеми пред Пловдив, които бързо трябва да намерят решение, той изброи: транспорта, задръстванията, презастрояването и чистотата.

Ако предната седмица имаше поредица от почивни дни, то днес призовавам гражданите да излязат и да дадат своя вот, каза още Костадин Димитров.

На втория тур на местните избори за кметския пост във втория по големи град на страната се състезават кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров и на "Продължаваме промяната – Демократична България" Ивайло Старибратов. В шестте района на града също има балотажи.

Ивайло Старибратов: Гласувах за Пловдив, в който хората искат да се завръщат и реализират

Гласувах Пловдив да се управлява честно и прозрачно, да бъде чист и прекрасен град, в който нашите деца да имат желание да се връщат, реализират и живеят. Това заяви кандидатът на ПП-ДБ за кмет на Пловдив Ивайло Старибратов.

След като упражни правото си на глас на машина, Старибратов отправи и нестандартен апел към съгражданите си да участват в балотажа.

Призовавам пловдивчани, които са прословути с айляка, нека днес да излязат и гласуват, защото се решава исторически проблем, който трябва да решат те, а не някой друг. Смятам, че в следващите часове ще се активират, виждайки активността във Варна или в София, добави кандидатът за градоначалник на втория по големи град в страната.

Запитан как вижда бъдещото управление на Пловдив с разпокъсан Общински съвет, Старибратов каза:

Надявам се да управлявам и с гражданите, и с Общинския съвет. Съветниците да са разумни и да дават предложения, които да са полезни за всички граждани. Мнозинството в Общинския съвет ще се търси с убеждение.

Кандидатът за кмет посочи транспорта като проблем, който трябва да се реши в спешен порядък.

Ако не бъде избран за кмет, Старибратов, който е част от гражданската квота на издигналата го коалиция и няма да влезе в новия Общински съвет на града, каза, че ще продължи да работи с всички сили и средства за града.

Във Варна се състезават за кметския стол кандидатът на ГЕРБ Иван Портних и Благомир Коцев от ПП-ДБ.

Портних: Гласувах срещу шарлатанията, която в последните години спря всичко важно за Варна

Гласувах за развитието на Варна, гласувах за това да спрем безвремието. Гласувах срещу добре опакованите лъжи, гласувах срещу шарлатанията, която наистина в последните години спря всичко важно за града ни. Това заяви кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБ-СДС Иван Портних.

"Всеки глас в наша подкрепа е глас за независима Варна. Глас срещу скритите бизнеси и корпоративни интереси. Глас, който ще ни даде силата да рестартираме развитието на града си", добави Портних и призова гражданите да излязат и да гласуват.

Той отбеляза, че през днешния ден е гласувал с машина, но каза, че не е успял да гласува за районен кмет.

Благомир Коцев: Можем да направим Варна много по-красив и ефективен град

Много неща се направиха във Варна, но могат да се направят в пъти повече. Имаме възможността да покажем, че можем да направим Варна много по-красив град и може да се работи много по-ефективно.

Това заяви кандидатът за кмет на Варна Благомир Коцев от ПП-ДБ. след като упражни правото си на вот.

„В живота на всеки един от нас има моменти, които са много ключови и ние не трябва да ги изпускаме. Днес е такъв момент“, подчерта Коцев и призова варненци да гласуват, „за да може следващите 4 г. да знаем, че сме дали всичко от себе си, за да може Варна да тръгне напред“.

Той е категоричен, че колкото повече хора гласуват, толкова повече купеният и манипулиран вот ще бъде занулен. „Призовавам хората да гласуват с машини – манипулациите са по-малко и невалидните бюлетини няма как да съществуват с машини“, каза още Коцев и допълни, че колкото повече хора гласуват наистина Варна ще има възможността да стане по-добър град. /БГНЕС