Политиците упражниха правото си на глас

Водещите политически фигури упражниха правото си на глас, предадоха репортерите на БГНЕС.

Първи гласува в Банкя премиерът Бойко Борисов, а президентът упражни машинно правото си на глас след 11 ч.

Борисов: Не можеш да имаш няколко процента, а да искаш да говориш от името на народа

Гласуването му беше включено на живо във Facebook без присъствието на медии. Борисов гласува с хартиена бюлетина. В 8.25 ч. Борисов излезе от избирателната секция.

Огромна работа свършихте. Това са най-скъпите избори, защото не съм правил точната сметка дадохме за ваксините, за машините – близо 10 000 машини са взети. Над 150 млн. според мен ще излязат изборите, добави Борисов. Ако някой иска на няколко месеца да даваме по 150 млн. вместо да повишаваме доходите, това е негово право. Пожелавам успех на всички, направихме най-толерантната кампания, никого не обидихме. Получихме огромна подкрепа от всички колеги в Европа. Благодаря на комисията, на най-големите държави-членки, които се съгласиха от техните ваксини да предоставят за здравето на българите, подчерта Борисов.

Благодаря на всички полицаи, ЦИК, СИК, РИК, благодаря, продължават да работят, огромна работа. Дано да имаме честни и почтени избори, за да може както ни подреди народът, след това да имаме и претенции. Не можеш да имаш няколко процента, а да искаш да говориш от името на народа, и обратното. Надявам се мобилизацията на партията ни ГЕРБ и СДС да е успешна, каза още Борисов.

Радев: Изборите трябваше да са миналата година, очаквам стабилен парламент

Президентът Румен Радев упражни машинно правото си на глас.

В началото имаше малки затруднения с гласуването, но след това Радев успя да гласува. Гласувах за свободна и справедлива България, българите вземаме съдбата си в своите ръце и тези избори ще са първата стъпка към нормалността, към завръщането на законите и правилата, към отприщването на огромния потенциал, който носи народът. Призовавам всички пълнолетни българи да гласуват, иначе историята ще ни прати на поправителен по демокрация, заяви Радев. Нека да дадем гласа си днес, за да имаме достоен представителен парламент. Наистина има ангажираност на българите към тези избори, но иначе изборите трябваше да са много по-рано още миналата година, животът на много българи щеше да бъде съхранен и хаосът избегнат, убеден е президентът.

Очаквам стабилен парламент и силно, и успешно правителство, добави той. Помолен да коментира руската шпионска афера, Радев каза, че ако съдът потвърди масов пробив в сигурността, това значи, че имаме дълбок проблем. „Вместо самохвалство, трябва да се отговаря на тежки въпроси, защо високопоставени служители в НС и МО предадоха националната ни сигурност. Защо се пренебрегва, че защитата на класифицираната информация се осъществява от Министерски съвет. Очаквам задълбочен анализ на причините, които водят до такова състояние на сигурността и ефективни мерки. Затова следващото правителство го очаква много работа, заяви още президентът.

В отговор на въпрос на БГНЕС той каза, че е гласувал машинно, разбира се. Държавният глава посочи още, че никога не е виждал толкова много хора, желаещи да дадат своя вот.

„От много време гласувам в тази секция. За първи път виждам толкова много хора. Това показва, че наистина има ангажираност на българите към тези избори. Българите усещат, че в тези избори има голям залог и аз очаквам днес да има много хора“, коментира Радев.

Президентът добави още, че най-рано през септември месец ще издаде Указа за обособяването на Обзор в отделна община.

„Предложението, което отправи към мен МС влиза в противоречие със Закона за преброяване на населението и жилищния фонд 2021, според който до завършване на преброяването не може да има административно териториални промени. Това повелява законът, въпреки това МС предложи да издам Указ. Такъв Указ е възможен когато приключи преброяването през септември месец“, заяви Радев.

Нинова: Гласувах за промяна и стабилност, за здрав и образован народ

Гласувах за промяна и стабилност, за здрав и образован народ. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като упражни правото си на глас. Призовавам - не се страхувайте, излезте, гласувайте за настоящето и бъдещето на децата си и на България, добави Нинова. Тя избра машинното гласуване.

След като гласува Нинова посочи, че е изненадана, че толкова рано има толкова висока избирателна активност, но това е похвално.

„Моментът е решаващ за България - излезте и гласувайте. Не оставяйте някой друг да взема решения за настоящето и бъдещето на семействата ви и на децата ви“, призова тя. Лидерът на БСП посочи, че гласувала за промяна и стабилност. "Да излезем от дъното на всички мрачни класации. За подредена, справедлива и социална България, която няма да остави никого сам в кризата и ще се погрижи за всеки“, добави тя. „Гласувах за здрав и образован народ, който има работа и получава високи заплати и пенсии, който диша чист въздух, пие чиста вода и яде чиста българска храна. Гласувах за справедлива България, за да има чувство за справедливост, за да има бъдеще за народа ни и децата ни. Това е възможна промяна. Зависи от всеки един от нас", заяви Нинова.

„През цялата кампания ние агитираме за машинно гласуване, като един от начините да се намали фалшификацията на вота. В парламента внасяхме такива предложения по изборното законодателство. Така че и на практика упражних правото си на глас чрез машина, което намирам за много добро", каза още Нинова.

Карадайъ: Гласувах за рестарт на държавността

Гласувах за рестарт на държавността, за възстановяване на нормалността в политиката, за възстановяване на демокрацията в България, за ускорено икономическо развитие в България. Това заяви в Кърджали лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който упражни правото си на глас. Той избра с хартиена бюлетина да гласува. Надявам се машинното гласуване да няма онези проблеми, които ги имаше 2019 г., добави Карадайъ.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган упражни правото си на глас. Пресцентърът на ДПС излъчи на живо във фейсбук гласуването на Доган без присъствието на медии. Доган гласува с хартиена бюлетина.

Христо Иванов: Гласувах на хартия, има нередности с машините

Гласувах с хартия, защото разбирам, че има нередности с машините, заяви съпредседателят на "Демократична България" и кандидат за народен представител Христо Иванов. Той упражни правото си на глас в столичното 93-то СУ "Александър Теодоров - Балан", призовавайки всички български граждани да го направят. "Трябва да излезем и да гласуваме за промяна, за това България наистина да има демокрация, за свобода, законност и модернизация", каза още Иванов. По думите му е имало " някакво объркване" при подреждането на листата на коалицията във Велико Търново, но не пожела да даде подробности в изборния ден. "Работим за това изборите да бъдат честни", коментира още Христо Иванов, който благодари на доброволците от инициативата "Ти броиш", които ще наблюдават отчитането на гласовете.

Арман Бабикян: Гласувах да изхвърлим мутрите

Арман Бабикян от коалицията „Изправи се! Мутри, вън“ гласува в столичното 12-то училище. Той подаде гласа си с хартиена бюлетина. „Гласувах с бюлетина, защото не ни разрешиха да направим одит на машините. Когато някой крие нещо е добре да му се няма доверие. Иначе сме за технологичния прогрес . Дълго време настоявахме и за дистанционно и за машинно гласуване. Накрая стигнахме дотам, че само те могат да си проверят машините“, мотивира Бабикян решението си.

Въпреки това той коментира, че всеки има право да гласува както пожелае. На въпрос на БГНЕС за какво е гласувал, той посочи: „За да си довършим работата от миналото лято, да изхвърлим мутрите, затова гласувах, за да има България, а не феодална държава“, заяви той.

Според него това е възможно и от всеки един от нас зависи това да се случи. „Зависи от всеки един. В ръката на всеки един е; в съзнанието на всеки един е; в сърцето на всеки един. Ако някой чака друг да ни освободи, да не чака, ще изчака още 500 години“, коментира Бабикян.

Каракачанов: Гласувах за увеличаване на доходите и сигурност

Гласувах за продължаващо увеличаване на доходите, за традиционното българско семейство и сигурността на българските граждани. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в Плевен, където упражни правото си на глас. Както реши народът, това ще бъде. Политиците обичат да се правят на големи социолози, нека тази роля на решаващия да я оставим на българския народ. Ние свършихме много работа в този мандат, това, което бяхме обещали и ще продължаваме в тази посока, добави Каракачанов. /БГНЕС