Политолог: Визитата на Байдън е знакова, САЩ са посветени да помагат на Украйна

Посещението на американския президент Джо Байдън в Украйна е знаково. Това е голям жест от страна на стопанина на Белия дом и е свидетелство, че САЩ са готови да помагат на Киев.

Това заяви пред БГНЕС доц. д-р Искрен Иванов, политолог и преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Президентът Байдън пристигна на неочаквано посещение в украинската столица. Той разговаря с президента Володимир Зеленски и обеща нова военна помощ в размер на половини милиард долара.

Доц. Искрен Иванов коментира, че подобно посещение може да означава три неща.

„Първо, по този начин Вашингтон иска да засвидетелства своята твърда подкрепа за Украйна и да увери Зеленски в това, че застава зад Украйна.

Второ, сигурен съм в това, ще има разговор на четири очи, в който Байдън много ясно ще даде да се разбере, защо Америка не може да изпрати оръжия, които са далекобойни или самолети от 4-то или 5-то поколение на Украйна, защото това би могло да доведе до ескалация с Русия.

И на трето място считам, че едно такова посещение е свидетелство за това, че Байдън ще се опита да изиграе ролята на обединителна фигура на НАТО и да покаже, че Америка няма да се примири с това, което прави в момента Русия“, обясни той.

Политологът подчерта, че с тази визита САЩ показват, че една година след започването на войната на Русия в Украйна, Западът остава единен в подкрепата си за Киев.

Доц. Иванов отбеляза, че едва ли разговорът между Байдън и Зеленски ще премине „само с потупване по рамото“.

„Байдън със сигурност ще увери своя колега, че Русия не трябва да бъде подценявана, че тя крие още много изненади и, че рискът от ядрена ескалация винаги стой на преден план. В крайна сметка не знаем с какво си имаме работа и до колко можем да считаме Путин за рационален актьор“, каза още доц. д-р Искрен Иванов. /БГНЕС