Полицията в Полша арестува депутати в двореца на президента Дуда

Полската полиция арестува двама политици, осъдени за злоупотреба с власт, които в продължение на часове се укриваха в двореца на президента Анджей Дуда, което е драматична ескалация на противопоставянето между новото и предишното правителство, пише "Гардиън".


Дуда е приел членовете на бившата управляваща партия в президентския дворец, докато полицията е отишла в домовете им, за да ги арестува. Полските медии съобщиха, че мъжете са били арестувани в двореца. Варшавската полиция не даде подробности, като каза само, че арестът е "в съответствие със съдебна заповед".

Развитието на събитията е последното в ескалиращия спор между новото правителство, ръководено от министър-председателя Доналд Туск, и консервативната партия "Право и справедливост", която управляваше Полша в продължение на осем години до миналия месец, след като претърпя поражение на парламентарните избори през октомври.

Дуда е тясно свързан със "Право и справедливост" и дава ясно да се разбере, че ще се противопостави на програмата на Туск. Вторият и последен мандат на Дуда е до средата на 2025 г.

Туск обвини президента, че се съгласява с действията на "Право и справедливост" за създаване на хаос и нестабилност след изборното поражение, като заяви, че Дуда "трябва да спре този спектакъл, който води до много опасна ситуация".

Премиерът заяви, че президентът възпрепятства правосъдието, като дава убежище на издирвани лица. На пресконференция той прочете член от наказателния кодекс, който според него Дуда е нарушил и за който се предвижда затвор от три месеца до пет години.

"Искам само президентът да е наясно в какво са го вкарали неговите политически приятели. Те са тези, които му поставят капан, а не аз", каза Туск.

В центъра на спора са двама високопоставени членове на "Право и справедливост" - бившият министър на вътрешните работи Мариуш Камински и бившият му заместник Мачей Васик, които излязоха за кратко от двореца, за да говорят с журналисти.

"Ние не се крием", каза Камински. "В момента сме с президента на Република Полша, докато злото не изгуби".

Камински и Васик бяха осъдени за злоупотреба с власт за действия, предприети през 2007 г., когато работеха в предишното правителство, ръководено от "Право и справедливост", и през декември бяха осъдени на две години затвор. Двамата настояват, че са невинни./БГНЕС