Полицията в Русия арестува повече от 100 поддръжници на Навални

Руската полиция е арестувала в неделя повече от 100 души, които са излезли на улицата, за да отбележат 47-ия рожден ден на Алексей Навални, съобщи група за наблюдение на протестите.


В изявление на OVD-Info се казва, че към 22:42 ч. московско време в 23 града са били задържани 109 души. След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. властите силно потискат проявите на несъгласие.

Навални излежава комбинирана присъда от 11-1/2 години за измама и неуважение към съда по обвинения, които според него са били скалъпени, за да му се запуши устата.

Кадри от Москва и Санкт Петербург - двата най-големи града в Русия, показаха как полицията арестува отделни демонстранти.

В Санкт Петербург жена, придружена от дете, заяви пред репортери, че "аз съм против войната, затова ме задържаха с непълнолетното ми дете".

През април Навални, който стана известен с това, че освирка елита на президента Владимир Путин и обвини в огромна корупция, заяви, че срещу него е образувано "абсурдно" дело за тероризъм, в което може да получи още 30 години затвор./БГНЕС