Половин България е в „червената зона”, няма варианти на COVID-19 от Южна Африка и Бразилия

Половината от страната е в „червената зона”. В 14 области заболеваемостта от COVID-19 е над 120 на 100 хиляди души население.

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на седмичния брифинг за разпространението на коронавируса у нас, предаде репортер на БГНЕС.

България се нарежда на 25 място по заболеваемост в Европейския съюз и на 5 място на Балканите. 7,3 на 100 хиляди души население е смъртността, което ни отрежда на 15 място в ЕС.

Разликата в заболеваемостта в страната надминава 18 – 19 пъти между Търговище и Кюстендил.

Процентът на положителните за британския вариант на вируса в Кюстендил е твърде висок. Неговото разпространение няма как да бъде спрян, той ще продължи, заяви още Кунчев.

Държавният здравен инспектор съобщи, че все още нямаме случаи на вариантите на COVID-19 от Южна Африка и Бразилия.

Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски заяви от своя страна, че тенденцията е ясна – има увеличение на случаите на COVID-19. 24% е нарастването на случаите в сравнение с миналата седмица на базата на 100 хиляди души.

Намираме се на нивата на около 22 октомври 2020 година. Кривата все още не е много остра, намираме се във фазата на бавно нарастване. Не е такъв случаят в Кюстендил обаче, коментира ген. Мутафчийски.

По думите му от 4 седмици смъртността е на приливи и отливи – между 7 и 9%. Нивата на смъртността отговарят на нивата на 5 ноември миналата година. /БГНЕС