Полша детронира Италия за втора европейска титла по волейбол

Полша стъпи на европейския връх във волейбола, след като детронира Италия с 3:0 (25:20, 25:21, 25:23) на финала на първенството на Стария континент в Рим. Това е едва втората титла за поляците след пет загубени финала и първа от 2009 година насам. За успеха си те заслужиха чек за 500 000 евро.

И двата отбора достигнаха до битката за златото във Вечния град без да допуснат нито една загуба от началото на турнира, на който България бе съдомакин заедно с Италия, Израел и Северна Македония. В полуфиналите в четвъртък поляците се наложиха с 3:1 срещу тима на Словения, докато Италия бе категорична и надви Франция с 3:0.

Във финалния двубой поляците показаха космическо ниво, като не дадоха почти никакви шансове на европейските и световни шампиони. В първите два гейма на практика началните удари на натурализирания кубинец и на центъра Норберт Хубер правеха разликата между двата тима и след 25:20 и 25:21 "Дружина полска" взе солидна преднина в резултата.

Третата част пък безспорно беше най-оспорваната, като италианците на няколко пъти правиха опит да се откъснат с няколко точки, но поляците съумяваха да останат близо в гейма, а в края показаха и повече хладнокръвие, за да измъкнат сета след 25:23, а с това и мача.

Най-резултатен за шампионите бе Вилфредо Леон с 13 точки (3 аса), с 12 точки завърши Норберт Хубер (5 аса, 2 блокади). 10 точки реализира Лукаш Качмарек. За съперника Даниеле Лавия добави 13 точки (2 блокади), 10 реализира Алесандро Микелето (1 блокада). /БГНЕС