Полша детронира Словения на ЕвроБаскет 2022

Полша гарантира нов европейски шампион по баскетбол, след като изхвърли досегашния носител на трофея Словения след успех с 90:87 в последен четвъртфинал от надпреварата. Поляците продължиха с чудесното си представяне и ще играят с Франция в спор за място на финала.

Матеуш Понитка (л) реализира трипъл-дабъл за победата над словенците.

След равностойна първа четвърт, която приключи при три точки разлика в полза на Полша, тимът на Игор Миличич спечели втората част с 29:13 за убедителен аванс от 19 пункта на почивката. След паузата обаче словенците, водени от голямата си звезда Лука Дончич, показаха реакция и след 24:6 се доближиха само на точка от съперника. В крайна сметка обаче усилията им се оказаха недостатъчни и така съставът на Александър Секулич приключи със защитата на титлата си.

Над всички за победителите бе Матеуш Понитка, който завърши с впечатляващ трипъл-дабъл – 26 точки, 16 борби и 10 асистенции. Още четирима баскетболисти на поляците приключиха с двуцифрен точков актив, водени от Ей Джей Слотър и Михал Соколовски с по 16 – Ярослав Зисковски вкара 14, а Александър Балцеровски се отчете с 11 пункта. За Словения Дончич завърши с дабъл-дабъл от 14 точки и 11 борби, като добави и седем асистенции, но едва 5/15 от игра и с цели шест грешки. Най-резултатен бе Влатко Цанчар с 21 точки, 17 добави Горан Драгич, а Яка Блажич завърши с 13.

Съперник на Полша на полуфиналите ще бъде Франция, който елиминира Италия с 93:85 след продължение. След като изхвърлиха Турция в добавеното време, „петлите“ сториха същото и с италианците, които водеха с шест пункта преди заключителната четвърт, но в крайна сметка загубиха. Руди Гобер отново вдъхнови французите след дабъл-дабъл – 19 точки и 14 борби, докато Марко Спису и Симоне Фонтекио отбелязаха по 21 пункта за „Скуадрата“, но техните усилия не бяха достатъчни за място в последните четири. В другия полуфинал един срещу друг излизат един от домакините Германия срещу шампиона от 2015 Испания. Двата полуфинала са в петък вечер. /БГНЕС