Полша: Германия да подкрепи санкциите срещу петролопровода "Дружба”

Полша търси германска подкрепа за налагане на санкции от страна на ЕС на полско-германския участък на петролопровода "Дружба", за да може Варшава да се откаже от сделката за закупуване на руски петрол през следващата година, без да плаща неустойки, съобщиха източници, запознати с преговорите.

Източниците също така заявиха, че страните са близо до споразумение. Полша ще координира морските доставки на петрол за Германия през Гданск и част от "Дружба", за да улесни покупката от Полша на притежаваната от Русия рафинерия "Schwedt" в Германия.

ЕС се ангажира да спре да купува руски петрол по морски пътища от 5 декември, но "Дружба" понастоящем е освободена от санкции. Това представлява проблем за полската рафинерия PKN Orlen (PKN.WA), която има дългосрочен договор за закупуване на руски петрол по тръбопровода и ще трябва да плати неустойки, ако развали договора.

Ако ЕС наложи санкции на "Дружба" - или поне на северната ѝ част, която снабдява Полша и Германия - двете страни ще могат да се освободят от ангажиментите си за внос на руски петрол без санкции.

Южният участък на петролопровода снабдява Унгария, Словакия и Чешката република, които, за разлика от Полша и Германия, трудно биха диверсифицирали вноса си на петрол.

Според източниците полското министерство на климата и германското министерство на икономиката са на финалния етап от разговорите по меморандум за разбирателство относно логистиката на петрола, който би могъл да отключи неруски потоци и да помогне на най-голямата полска рафинерия да реализира интереса си към Schwedt.

Германия продължава да се ангажира да не използва руски петрол от 2023 г. и работи по решение с Полша за осигуряване на доставките на Schwedt, заяви говорител на министерството на икономиката в Берлин. Изпълнението на ангажиментите на Полша и Германия да спрат да купуват руски петрол изисква регулация на ниво ЕС и двете страни си сътрудничат за постигането ѝ, заявиха от полското министерство на климата.

Германия постави Schwedt под шестмесечен попечителски надзор, като не пожела да национализира рафинерията, и търси начини да я снабдява с петрол.

През пролетта Полша и Германия обещаха да се опитат да прекратят вноса на руски петрол през северния участък на "Дружба" до края на годината, но Orlen остава обвързан с договора си с руската петролна и газова компания "Татнефт".

Полската рафинерия е назначила доставки за "Дружба" за 2023 г., както е предвидено в договора, но те ще спрат, ако тръбопроводът бъде засегнат от санкции, каза един от източниците.

Компанията вече е намалила зависимостта си от руския петрол до 30% от нуждите си, като го е заменила с доставки от Саудитска Арабия и Норвегия, наред с други.

Контролът върху Schwedt, който също снабдява Западна Полша, ще увеличи капацитета за рафиниране на Orlen и контрола върху потоците от нефт и продукти от него в региона с активи в Полша, Чешката република, Литва и Германия. /БГНЕС, Ройтерс