Полша и Южна Корея със съвместен проект за атомна електроцентрала

Южна Корея и Полша подписаха споразумение за изграждане на частна атомна електроцентрала в Полша, съобщи Министерството на промишлеността на Южна Корея.

Държавната компания "Korea Hydro & Nuclear Power", полската енергийна група "ZE PAK" и държавната енергийна компания PGE подписаха писмо за намерение в Сеул. Те заявиха, че ще представят предварителен план за строителството до края на тази година, предаде Анадолската агенция.

Документът беше подписан от полския вицепремиер и министър на държавните активи Яцек Сасин и южнокорейския министър на търговията, промишлеността и енергетиката Ли Чанг-Янг. Правителствата на двете страни заявиха подкрепата си за инвестицията.

"Изграждането на атомната електроцентрала ще подкрепи ключовата програма на страната в областта на ядрената енергетика", заяви Сасин.

БГНЕС припомня, че Полша избра американската компания "Westinghouse" за изграждането на първата си атомна електроцентрала.

Полша и САЩ постигнаха двустранно споразумение за изграждането на атомни електроцентрали по американска технология, което e подписано още през 2020 г. по време на администрацията на президента Тръмп.

"Потвърждаваме, че нашият проект за ядрена енергия ще използва надеждната и безопасна технология на @WECNuclear", написа министър-председателят Матеуш Моравецки в Twitter.

Програмата за ядрена енергетика на Полша е насочена към изграждането на шест ядрени блока в две локации. Първият трябва да бъде готов до 2033 г., а останалите пет - до 2043 г. /БГНЕС

Варшава / Полша