Полша купува 1000 БМП "Борсук" за армията си

Полската армия купува хиляда бойни машини на пехотата „Борсук“, предаде Радио Полша. Договорът между Министерството на отбраната и консорциумът от компании, ръководен от „Huta Stalowa Wola“, ще бъде сключен следващата седмица.

Бойните машини на пехотата „Борсук“ са бронирани превозни средства, разработени в Полша. Няколко единици са на финални изпитания в Полската армия.

„Борсуците“ са предназначени да бъдат наследници на постсъветските бойни машини на пехотата /БМП-1, бел.ред./, които в момента се използват от полските сухопътни войски. Бойните машини на пехотата "Борсук" са верижни машини, които са въоръжени с дистанционно управляем купол с 30-милиметрово оръдие и могат да преодоляват водни бариери.

"Това е много важен договор за полската оръжейна промишленост и полската армия", отбелязва Войчех Скуркевич, заместник-министър на отбраната, в предаването "Трета програма" на Полското радио.

Екипажът на „Борсук“ се състои от 3 войници: командир, мерач и шофьор. Превозното средство е предназначено за транспортиране на 6 войници в района на бойните действия, като осигурява адекватно ниво на защита. Машината изпълнява задачи свързани с поддръжка на пехотни подразделения с помощта на бордови оръжия.

С помощта на бордовата оръжейна система превозното средство има възможност да води бой с пехота, бронирани машини, въздушни цели и други обекти, използвани от противника, при всякакви метеорологични условия и по всяко време на денонощието. Бойното тегло в базовия вариант е 28 тона.

Важен елемент е дистанционно управляемата куполна система ZSSW-30, разработена от „Huta Stalowa Wola S.A.“ съвместно с „WB Electronics S.A.“, чието основно въоръжение е автоматично оръдие “Bushmaster Mk.44S”.

Допълнителното въоръжение представлява модифицирана 7,62-милиметрова картечница UKM-2000C и двойна пускова установка за противотанкови управляеми ракети „SPIKE-LR“. Планира се работа, която да позволи използването и на други видове ракети. /БГНЕС