Полша няма да играе в баража с Русия за Мондиал 2022 заради войната в Украйна

Отборът на Полша няма да играе в баража за участие на Мондиал 2022 с Русия на 24 март в Москва заради руската инвазия в Украйна, обяви президентът на Полската футболна федерация Цезари Кулеш в събота.

Левандовски и компания няма да играят срещу Русия

"Приключи времето за приказки. Време е да действаме. Поради ескалацията на агресията на Руската федерация в Украйна, полският отбор не възнамерява да играе плейофа срещу Русия", заяви Кулеш и добави, че това е "единственото правилно решение". Той добави, че ще работи с федерациите на Швеция и Чехия, които са в същия квалификационен поток и ще се срещнат в другия полуфинал, за да излязат трите страни с единна позиция пред ФИФА. По програма Москва трябва да бъде домакин и на евентуален финал с Швеция или Чехия при победа на руснаците над Полша.

Трите федерации излязоха със съвместна позиция към ФИФА да премести мачовете от Москва. Вчера УЕФА забрани на Украйна и Русия да домакинстват международни мачове в своите страни на клубно и национално ниво, но квалификациите за Световното първенство се провеждат под егидата на ФИФА.

"Правилното решение!", заяви звездата и капитан на Полша Роберт Левандовски. "Не мога да си представя да играя мач срещу руския национален отбор, докато военната агресия срещу Украйна продължава. Руските футболисти и фенове не са отговорни за това но не можем да се преструваме, че нищо не се случва", допълни той в Туитър.

Вчера УЕФА отне на Санкт Петербург финала в Шампионската лига през този сезон и го премести на "Стад дьо Франс" в Париж. Русия загуби и домакинството си на старт от Формула 1, който трябваше да се проведе в края на септември в Сочи. /БГНЕС