Полша настоява ЕС да ограничи вноса на украинско зърно

Премиерът на Полша призова днес Брюксел да ограничи количеството украинско зърно, което влиза в Европейския съюз, като заяви, че то дестабилизира местните пазари.

Украйна, която е един от най-големите износители на зърно в света, се оказа пред блокирани или ограничени заради руската инвазия традиционни черноморски пътища за износ.

Оттогава ЕС позволява на разкъсваната от войната страна да изнася зърно транзитно през блока за други държави.

Въпреки това, поради логистични проблеми, зърното се натрупва и понижава местните цени, което кара полските фермери в цялата страна да протестират, съобщи АФП.

"Не бяхме съгласни - и все още не сме, това зърно да попадне на полския или румънския пазар... и да дестабилизира местните пазари", заяви пред репортери полският министър-председател Матеуш Моравецки.

"Искаме от Европейската комисия да използва всички (възможни) регулации, за да ограничи или блокира пристигането на украинското зърно в Полша като страна на крайна дестинация", добави той.

Полша разчита и на помощ от ЕС за препродажба на складираното зърно на други пазари.

"Бихме искали да се отървем напълно от това зърно, тъй като всички наши складове са пълни", добави Моравецки.

Полският лидер заяви, че страните от неговия регион ще изпратят писмо до Брюксел, в което ще призоват за "всички възможни мерки, включително квоти и защитни мита", които биха могли да ограничат вноса на украинско зърно. /БГНЕС

Варшава / Полша