Полша получи неочакван и тежък удар от ЕС

Отказът на Европейския съюз да приеме измененията в полския закон, целящи да премахнат противоречията между ЕС и Полша по въпроса за съдебната система, се превърна в неочакван и "тежък" удар за Варшава, съобщи германският вестник "Ди Велт".

По-рано полският президент Анджей Дуда подписа закон за премахване на Дисциплинарната камара на Върховния съд, заради който Европейската комисия наложи глоба на републиката.

Според вестника заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова в отговор на запитване от член на Европейския парламент е нарекла приетия от Полша закон "несъвместим" с позицията на ЕС. В резултат на това Варшава ще трябва отново да преразгледа разпоредбите на законодателството си, в противен случай "няма да платим парите", предупреди тя.

Според съобщения в медиите служители на ЕК са изяснили по-рано в хода на производството пред Съда на Европейския съюз, че условията за изплащане на средства на Полша от Европейския фонд за възстановяване не са били изпълнени, отбелязва Die Welt.

"Това е тежък удар за националните консерватори във Варшава, който никой не очакваше още през юли", се казва в статията.

След посещението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във Варшава изглеждаше, че Полша все пак ще получи 35-те милиарда евро от фонда "Ковид" на ЕС, от които силно се нуждаеше. "Икономическата ситуация е напрегната: по данни на полската статистическа служба инфлацията през май е била 13,9%, една от най-високите в Европа", припомня вестникът. Освен това страната е приела около четири милиона бежанци от Украйна, което също е сериозен проблем за нея.

В резултат на това Брюксел стигна до заключението, че не трябва да се спират повече средства за Полша, която се е превърнала в "най-важния партньор на Украйна". Водещи експерти обаче предупредиха Европейската комисия, че промените в новия закон са само козметични и всъщност заобикалят спорните моменти между ЕК и Варшава, се казва в публикацията.

Якуб Ярачевски, експерт по въпросите на върховенството на закона в университета в Познан, заяви пред "Ди Велт", че Европейската комисия е "разделена" по въпроса за Полша. Според него, докато Урсула фон дер Лайен търси споразумение с Варшава за деблокиране на парите, някои влиятелни членове на ЕК искат да останат последователни по отношение на спазването на европейското законодателство от страна на страната и настояват тя да изпълни всички поставени условия./БГНЕС